Multi parinti isi doresc, sau pun in practica, ideea de a-si imparti concediul in doua: o jumatate pe care sa o petreaca impreuna cu copiii, si o jumatate rezervata doar lor. Dar este aceasta o idee buna? 

Beneficii ale vacantelor fara copii

Ei bine, poate vacanta este o perioada cam lunga pentru gustul tau, dar un weekend fara copii poate fi cu siguranta bine venit, mai ales dupa ce acestia au dobandit un oarecare grad de independenta. E o ocazie placuta pentru ca ei sa petreaca ceva timp in siguranta impreuna cu bunicii, cu o matusa grijulie, cu o bona cu care se distreaza sau chiar acasa la prieteni de familie sau colegi de scoala. Iar pentru tine si partener, e o oportunitate de a va aminti de vremurile cand erati numai voi doi, de a apuca sa stati de vorba, sa va alintati si sa petreceti in general o zi sau doua exclusiv intre adulti. 

Cat poti sa lipsesti intr-o asemenea vacanta?

Raspunsul la aceasta intrebare este unul extrem de personal si depinde de numeroase circumstante care tin numai si numai de familia ta. De pilda, depinde de cat de mari sunt copiii: un micut de unul sau doi ani va suporta mai greu o absenta de doua trei zile, in timp ce un scolar se poate declara de-a dreptul incantat de o saptamana petrecuta la bunicii cei ingaduitori.

Un alt criteriu care trebuie avut in vedere este cu cine ramane copilul si cat de obisnuit este acesta cu persoana respectiva. Sa duci un copil de cativa ansori la bunicii pe care ii vede 3 zile pe an, si sa il lasi acolo, s-ar putea sa nu fie cea mai buna idee si sa ai surpriza neplacuta de a te intoarce dupa doua din cele 5 zile rezervate, pentru ca micutul plange intruna dupa tine.

Nu in ultimul rand, stilul de viata al familiei tale si felul in care privesti tu normalitatea din acest punct de vedere sunt determinante. Daca iti este greu sa lipsesti 8 ore pe zi de langa copil, cat esti la serviciu, e putin probabil ca o iesire mai lunga de o noapte si doua zile sa iti tihneasca, si decat sa stai mereu cu sufletul indoit si plin de griji, mai bine renunti din start. Pe de alta parte, daca si parintii tai obisnuiau sa rezerve o parte din concediu pentru o iesire doar pentru ei, acest gen de evadare ti se pare absolut normala si vei reusi sa te detasezi cu succes de stresul si agitatia zilnice. 

Cum iti pregatesti copilul pentru aceasta perspectiva?

Avand in vedere ca este vorba despre o despartire de cateva zile, cea mai buna abordare este sinceritatea. Copilul trebuie pregatit ca pentru orice alta plecare a parintilor: ii vei explica exact cand va intoarceti si veti face planuri despre cat de bine se va distra impreuna cu persoana in grija caruia ramane.

Nu e bine sa il minti in legatura cu durata departirii, din contra, in cazul copiilor mici, care nu au bine notiunea timpului, te sfatuim sa le oferi puncte de reper concrete cu ajutorul carora sa tina socoteala zilelor pana la reintalnire. Cu toate acestea, vom insista ca o iesire prelungita fara copil nu este foarte potrivita in cazul micutilor mai mici de un an, sau cu scopul intarcarii, existand solutii mai putin solicitante pentru copil in aceste cazuri. 

Tu ai fost plecata in concedii fara copil? Cum a fost experienta in cazul vostru?