TU: Felicitari ! Numaratoarea inversa a ajuns la final. Acum afli daca data nasterii a fost calculata corect sau nu.

Durata media a unei sarcini este de 40 de saptamani insa sunt cazuri in care sarcina dureaza 41, chiar 42 de saptamani. Acest lucru poate fi datorat fie unui calcul gresit a datei probabile a nasterii fie imprejurarii ca bebelusul mai are nevoie sa creasca si se maturizeze in uterul mamei. Exista si stituatii cand desi copilul este pregatit de nastere travaliul nu se declanseaza.

Orice depasire a celor 40 de saptamani de sarcina trebuie monitorizata cu atentie de medici. Dupa 40 de saptamani bebelusul  devine postmatur si este posibil sa nu primeasca suficient oxigen si nutrienti, placenta fiind imbatranita acum.

Ai terminat o calatorie plina de suisuri si coborasuri si esti pe cale de a incepe alta, si mai minunata, plina de emotii si sentimente care nici nu banuiai ca exista si pe care doar parintii le cunosc.

In aceasta perioada poti naste din clipa in clipa asa ca nu face altceva decat, astepta-l cuminte pe bebelus. Grijile din timpul sarcinii nu se vor opri odata cu nasterea deoarece din acel moment vor deveni un fel de a fi, zilnic. Dar, asa este firesc. Vei fi mandra ori de cate ori te vei uita la copilul tau.

Fie ca vei naste natural sau prin operatie cezariana, in calitate de proaspata mamica vei experimenta atat euforia vietii alaturi de bebelus, cat si modificari la nivel fizic si psihic, mai putin placute.

Imediat dupa nastere, uterul care s-a marit foarte mult in sarcina incepe sa-si reia rapid forma avuta anterior. De fapt toate organele, cu exceptia sanilor, parcurg in sens invers modificarile suferite in timpul sarcinii.

Te-ar mai putea interesa:

Trusoul nou-nascutului
Reflexele innascute ale bebelusului
Cum se produce laptele matern
Cum sa alaptezi cu succes ?
Recuperarea dupa nastere
Prima baita a bebelusului

COPILUL TAU: Bebelusul  masoara acum  38 cm din crestet pana la pelvis si in jur de 51-54 cm din crestet pana la talpi. Cantareste in jur de 3,5  kg.

Copilul este mai pregatit ca oricand sa-si inceapa viata extrauterina.

In  ultimul trimestru de sarcina bebelusul a luat in greutate intre 1600-2000 grame si a crescut cu 14-18 cm. De la conceptie si pana acum greutatea lui a crescut de miliarde de ori. Cordonul ombilical masoara cat lungimea copilului, aproximativ 51-54 cm. La nastere cordonul ombilical isi va inceta activitatea cand copilul va respira pentru prima data.

La nastere nou-nascutul are deja cateva reflexe formate. Acestea sunt comportamente innascute care ajuta copilul sa-si satisfaca nevoile de baza. Pe masura ce creste, aceste reflexe vor disparea. La nastere medicul sau asistenta verifica aceste reflexe care sunt semne ale unei stari bune de sanatate neurologica.

Uite ce se intampla cu Bebelusul tau luna de luna