sarcina pe saptamani - saptamana 36 de sarcinaTU: Din saptamana 36 de sarcina se recomanda controale medicale saptamanale deoarece nasterea poate avea loc in orice moment. Corpul tau incepe sa se pregateasca de travaliu.

Travaliul este o experienta unica, insa reprezinta un efort imens pentru muschii uterului. Marea majoritate a senzatiilor pe care le vei simti vor veni de la muschii si nervii din jurul uterului. In ultimele saptamani de sarcina copilul coboara in interiorul uterului pregatindu-se de nastere, iar colul uterin sufera mai multe modificari. Din acest motiv, la ultimele controale prenatale este analizat cu atentie colul.

Doctorul iti va analiza colul uterin pentru a vedea daca s-a subtiat  si daca s-a dilatat, indicii ce-ar putea semnaliza iminenta travaliului. Tot atunci ti se va recomanda o analiza pentru depistarea streptococului de grup B.

Aceasta bacterie este inofensiva in mod obisnuit insa se poate transmite fatului in timpul nasterii. Un procent de 1-2 % din nou-nascuti a caror mame sunt purtatoare de streptococ de grup B sunt infectati si pot prezenta: o infectie a sangelui, meningita, pneumonie. Screeningul secretilor vaginale se face de obicei in saptamanile 35-37 de sarcina. Femeilor purtatoare de streptococ de grup B le sunt prescrise anumite antibiotice  permise in sarcina pentru tratatea infectiei.

Pentru a-ti proteja picioarele, care se umfla foarte usor in aceasta perioada, poarta incaltaminte legera, fa miscare , consuma o cantitate adecvata de apa si evita sarea si grasimile. Te-ar putea ajuta sa stai cu picoarele ridicate ori de cate ori ai ocazia.

Desi va fi vorba doar de cateva zile (3-5 zile) de stat in spital dupa nastere, circumstantele speciale din acele momente necesita pregatiri cu ceva timp inainte. Ti-ai pregatit bagajul pentru spital? Cu atat mai mult cu cat nasterea te poate lua prin surprindere dintr-un moment in altul in aceasta perioada.

Te-ar mai putea interesa:

Cum arata nou-nascutul ?
Importanta relaxarii in timpul travaliului
Pericolele nasterii medicalizate excesiv
Voi suporta durerea nasterii?
Etapele nasterii naturale

COPILUL TAU: Bebelusul  masoara acum  33 cm din crestet pana la pelvis si in jur de 51 cm din crestet pana la talpi. Cantareste in jur de 2,8 kg.

In saptamana 36 de sarcina majoritatea bebelusilor sunt pozitionati cu capul in jos, pregatindu-se de marea intalnire. 

Pozitia bebelusului poate afecta nasterea si poate fi aflata prin palparea abdomenului de catre doctor. Prezentatia transversa sau oblica este atunci cand bebelusul s-a pozitionat pe diagonala si este comuna doar unui procent de 1% dintre bebelusi. Aceasta pozitie face imposibila nasterea naturala, fiind o indicatie clara de operatie cezariana.

Copilul are deja toate simturile dezvoltate. Nou-nascutii vad doar la 15-20 cm distanta, dar cu toate acestea iti va distinge trasaturile fetei. Ochii continua sa se dezvolte in primele satamani dupa nastere.

Vocea ta este prima pe care o va recunoaste. Plamanii s-au dezvoltat complet si continua productia de surfactant, o substanta  ce are rolul de a mentine deschise alveolele pulmonare.

Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 37 de sarcina