TU: In saptamana 35 de sarcina compresia uterului marit iti poate provoca indigestie si arsuri. Arsurile apar de cele mai multe ori cand stai intinsa asa ca evita sa mananci inainte de a te culca. Te-ar putea ajuta sa dormi cu capul putin mai sus, pe cateva perne. Cel mai bine este sa mananci putin si des, cam din 2 in 2 ore.

Deoarece uterul marit exercita o presiune si mai mare asupra coastelor si diafragmei resimti o anumita greutate in respiratie. Este normal sa simti dureri de spate sau in zona pelviana in aceasta perioada.

Relaxina, hormonul sarcinii impreuna cu greutatea corpului conduc la indepartarea oaselor pelviene, in vederea nasterii. Incepe sa se secrete hormonul corticotrop care are ca efect cresterea nivelului de estrogen. Ca o consecinta  devine mai sensibil la oxitocina, hormonul ce provoaca contractiile uterului.

Ruperea membranelor – mai frecvent cunoscuta ca "ruperea apei", reprezinta ruperea sacului amniotic si pierderea lichidului amniotic. Atunci cand aceasta se intampla inainte de 37 de saptamani de sarcina, se considera ca ruperea membranelor este prematura.

Ruperea prematura a membranelor se produce in cazul unor infectii uterine grave, in cazul unor anomalii fetale genetice, al prolapsului cordonului ombilical, dar cercetatorii considera ca el este favorizat si de stilul de viata al mamei. Astfel, incidenta ruperii premature a membranelor este mai mare la femeile mai tinere de 16 ani sau la cele peste 35 de ani, la femeile fumatoare, consumatoare de alcool sau droguri, cu o alimentatie necorespunzatoare, cu grave carente vitamino-minerale sau cu boli cronice grave si netratate.

Daca ruperea prematura a membranelor se produce dupa saptamana 34 de sarcina, statisticile demonstreaza ca este preferabil ca nasterea sa nu mai fie amanata. Rata de supravietuire a bebelusilor nascuti dupa saptamana 34 de sarcina este foarte buna, complicatiile legate de prematuritate sunt practic inexistente, in schimb riscul de dezvoltare a unor infectii intrauterine cu afectare materna si fetala severa este mare. Asadar, in cazul ruperii premature a membranelor, „tinta” care trebuie atinsa este reprezentata de saptamana 34 de sarcina.

In ultimele saptamani de sarcina in corpul mamei se produc anumite modificari care pregatesc nasterea si alaptarea. Schimbari care se produc in corpul mamei in ultimele saptamani de sarcina:

  • Accentuarea contractiilor Braxton-Hicks;
  • Cresterea secretiei de colostru;
  • Relaxarea articulatiilor pelviene care permit o mobilitate mai mare;
  • Respiratie mai usoara datorita coborarii copilului;
  • Urinari frecvente, scaune mai moi, cresterea secretiei vaginale;
  • Tesuturile peretilor vaginali devin mai elastice;
  • Maturizarea colului si stregerea acestuia (subtierea);
  • Contractii regulate;
  • Dilatarea colului.

Este bine sa ai pregatit bagaj pentru maternitate din timp si sa il ai la indemana. Anunta de existenta lui si pe cei ce te vor insoti la spital, in cazul in care ceva neprevazut se va inampla si vei merge de urgenta la spital, fara a mai trece pe acasa.

Te-ar mai putea interesa:

Importanta relaxarii in timpul travaliului
Tehnici de respiratie la inceputul travaliului
Primele zile acasa cu bebelusul
Tot ce trebuie sa stii despre colostru
Alaptarea si vitamina D
10 sfaturi pentru ca alaptarea sa fie mai usoara la inceput
De ce e bine sa alaptezi ?

COPILUL TAU: Bebelusul  masoara acum  32 cm din crestet pana la pelvis si in jur de 51 cm din crestet pana la talpi. Cantareste in jur de 2,5 kg.

Copilul va lua in greutate in jur de 200-250 grame de acum incolo. De fapt cresterea este spectaculoasa in urmatoarea perioada.

Un procent crescut de 99% din bebelusii nascuti la 35 de saptamani supravietuiesc fara probleme. Cu toate acestea va fi considerat prematur. Nevoile de baza ale bebelusilor prematuri sunt caldura si hrana. Bebelusii nascuti prematuri nu au stratul adipos suficient dezvoltat incat sa isi poata mentine temperatura corpului constanta, nici macar atunci cand sunt infasati si inveliti. De aceea, ei sunt tinuti in incubatoare. Nevoile de hrana ale bebelusilor prematuri sunt diferite, din cauza ca organele sale interne sunt insuficient dezvoltate. Ei nu sunt capabili sa suga direct din biberon sau de la san decat dupa saptamana 32-34 de sarcina si in plus, daca sunt hraniti repede, risca sa dezvolte o boala denumita enterocolita necrotica.

Copilul ocupa cea mai mare parte a uterului si nu prea mai are unde sa se miste. Ai putea simti miscari izolate ale bratelor sau picioarelor decat ale intregului corp. Trebuie sa-ti anunti medicul imediat daca observi ca brusc miscarile bebelusului nu mai sunt atat de dese ca de obicei. O scadere a miscarilor bebelusului poate insemna ca exista o problema si este posibil sa ai nevoie sa faci cateva teste suplimentare decat in mod normal pentru a vedea ce se intampla.

Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 36 de sarcina