Se pare ca iepurasul de Paste isi are originea la saxonii din nordul Europei. Ei sarbatoreau echinoctiul de primavara si revenirea naturii la viata.

Echinoctiul de primavara are asociate o gama variata de traditii pagane si de simboluri legate de fertilitate. Dar ce simbol mai potrivit pentru fertilitate s-ar fi putut gasi decat iepurasul?

Iepurasul de Paste vine in noaptea premergatoare primei zile de Paste. Este si normal, avand in vedere ca e bine cunoscut faptul ca iepurasul este timid si fricos si prefera sa treaca neobservat.

Alaturi de Mos Nicolae, Iepurasul de Paste este o „masura” de cat de „cuminte” a fost copilul, cat de aplecat spre invatatura, harnic, respectuos si asa mai departe. Speram ca in prezent din ce in ce mai putini parinti isi conditioneaza copiii in acest fel.

In fond, Iepurasul de Paste vine de dincolo de vreme, la fiecare copil!

In ilustratiile vechi, iepurasul de Paste este infatisat ca purtand un cos mare cu oua colorate si dulciuri pentru copii. Intre timp, desigur, darnicia sa a crescut si s-a diversificat, el aducand in prezent si carti, imbracaminte sau jucarii.

Iepurasul aduce oua colorate si le ascunde prin gradina, astfel ca in dimineata de Paste copiii abia asteapta sa porneasca vanatoarea de oua. Cei mai norocosi pot gasi si oua de ciocolata!

Avand in vedere povestea din spatele iepurasului de Paste, unii crestini ridica un semn de intrebare. Este in regula sa permitem Iepurasului de Paste sa patrunda in copilaria copiilor nostri, atata timp cat el este un simbol pagan?

Raspundem fara nici o umbra de retinere: da! atata timp cat copilul stie care este semnificatia Sarbatorilor Pascale, Iepurasul de Paste nu este pana la urma nimic altceva decat un simbol al copilariei, asa cum este si Mos Craciun.

Nu exista niciodata prea multe ocazii de a ii face copilului o bucurie, de a-l surprinde si provoca in mod placut. 

Traditiiile legate de Iepurasul de Paste variaza de la o familie la alta si depinde doar de tine ca ea sa ii transmita celui mic mesajul pe care il consideri cel mai potrivit valorilor pe care voi le imbratisati.

Am fi insa bucurosi sa impartasesti cu noi obiceiurile voastre legate de Iepuras. Cu siguranta ele pot fi o buna sursa de inspiratie pentru altii!