Traditional, crestinii vopsesc ouale de Paste in rosu deoarece se spune ca atunci cand Iisus a fost crucificat, la baza crucii a fost lasat un cos de oua, care au fost patate cu sangele Mantuitorului. Insa oul de Paste are mai multe semnificatii!

De ce se vopsesc Ouale de Paste?

Oul a fost intotdeauna un simbol al renasterii si al fertilitatii. Al renasterii pe care o vedem pretutindeni in jurul nostru primavara.

In crestinism, oul reprezinta mormantul gol al lui Iisus. Desi oul pare rece si neinsufletit, asemeni unei pietre de mormant, inlauntrul sau se zamisleste viata. De aceea, oul trebuie sa le reaminteasca credinciosilor ca Iisus s-a ridicat din mormant si ca asta se va intampla cu toti cei ce cred in El.

Se folosesc numeroase simboluri in decorarea traditionala a oualor de Paste.

Rosul simbolizeaza sangele Mantuitorului. Coaja intacta a oului este piatra de mormant, iar spargerea traditionala a acestei coji simbolizeaza Invierea.

O alta teorie spune ca culorile vii in care sunt vopsite ouale, ca si modelele complicate care sunt incrustate pe coaja oualor de catre adevarati artisti, sunt o celebrare a primaverii, cu avalansa ei de viata, energie si culoare.

Exista si alte legende de inspiratie biblica pentru culoarea rosie a oualor.

Una dintre ele spune ca Maria Magdalena a mers la mormant in a treia zi dupa crucificare, ducand un cos de oua fierte pe care sa le imparta femeilor pe care le-ar fi gasit acolo. Cand a ajuns la mormant si a gasit piatra de mormant deplasata, ouale s-ar fi colorat in rosu aprins.

O alta legenda spune ca Maria Magdalena s-ar fi dus sa vorbeasa cu guvernatorul, dupa Invierea lui Iisus, si ca l-ar fi salutat cu formula Hristos a inviat! Raspunsul guvernatorului, surprins in timp ce lua masa, ar fi fost „Iisus nu e viu, asa cum nici oul acela nu e rosu”, moment in care oul aratat s-ar fi colorat in mod miraculos.

Indiferent care e explicatia care sta in spatele acestei traditii, este evident ca Pastele nu exista fara oua colorate.

Tu ce i-ai povestit copilului tau despre ouale de Paste? Ce culori folositi? Care este obiceiul familiei tale in ceea ce priveste vopsirea oualor de Paste?