Semnificatia Pastelui pe intelesul copiilor

Cei mai multi copii intrebati ce stiu despre Paste vor aminti despre Iepuras, despre Oua rosii, despre mers noaptea la biserica. Sunt datinile care ii impresioneaza pe ei cel mai mult la aceasta varsta, o iesire din cotidian, si este normal sa fie asa.

O familie crestina practicanta probabil ca isi doreste insa ca cei mici sa asocieze sarbatoarea Pastelui cu adevarata ei semnificatie spirituala.

In primul rand, trebuie sa intelegi ca cei mici nu percep faptele de cruzime in acelasi fel ca noi. Este motivul pentru care ei asculta fascinati povesti traditionale care noua ne fac pielea de gaina. Char si asa, atunci cand ii vorbesti copilului despre Paste, incearca sa nu pui mare accent pe patimile suferite de Iisus sau pe crucificarea Lui.

Vorbeste-i mai degraba despre mesajul de iubire pe care El il transmite, despre sacrificiu si valoarea acestuia. Pune accent pe Inviere pana la urma, Ea este marele miracol al Pastelui. Invierea lui Iisus este motivul de sarbatoare, nu crucificarea Lui!

Daca mergeti la Inviere si apoi duceti Lumina la mormintele celor plecati, explica-i copilului ca este un moment de sarbatoare in care vreti sa va amintiti de cei dragi care nu mai sunt intre noi.

Alege o explicatie mai pasnica pentru obiceiul de a vopsi ouale de Paste. Desi cea ma frecvent intalnita in ortodoxismul romanesc este cea legata de sangele lui Iisus care a patat ouale asezate la baza crucii, exista si alte explicatii mai potrivite pentru un copil.

Biblia pentru copii iti poate oferi cateva puncte de plecare pentru explicatiile pe care le ai de dat daca intrebarile celui mic depasesc cunostintele pe care le ai, sau daca pur si simplu nu stii cum sa formulezi intr-un mod cat mai delicat raspunsul. Stim ca semnificatia Sarbatorilor Pascale este greu de explicat pe intelesul unui micut.

De asemenea, Lumina de Inviere poate fi un bun punct de plecare pentru explicatii. Ea reprezinta victoria vietii asupra mortii. Sau, intr-un limbaj mai cunoscut copilului, ea este victoria binelui asupra raului.

Lumina de Inviere este speranta si ne aminteste in fiecare clipa ca nu suntem singuri. Ne aminteste de lumina pe care o purtam cu totii in suflet, de faptul ca suntem buni, chiar daca uneori facem alegeri gresite. Poti face referire la povestile pe care le-ati citit impreuna si care l-au impresionat. 

Tu cum i-ai vorbit micutului tau despre Paste? Cum i-ai explicat pe intelesul sau?