Cat de importanta este informarea mamei cu privire la alaptare inca din timpul sarcinii? Care sunt cele mai importante informatii pe care ar trebui sa le detina o viitoare mama pentru a nu fi luata prin surprindere astfel incat sa rateze alaptarea?

Roxana Dudus: Informarea este extrem de importanta pentru viitoarea mama deoarece o va ajuta in momentele de provocare oferite de alaptare. Detinand informatia corecta va sti sa ia o decizie informata in cunostinta de cauza.

Perioada sarcinii este potrivita pentru ca mama sa adune informatii pertinente despre nastere si alaptare. Nu toata informatia disponibila, mai ales pe internet, este pertinenta si corecta in ceea ce priveste alaptarea.

Dar, uneori citind despre alaptare e ceva, facand-o pe cont propriu poate fi altceva. Am intalnit mame care au abordat informatia despre alaptare inca din sarcina, iar cu toate acestea au avut nevoie de sprijin in alaptare. Un factor important ce poate afecta cursul normal este partea psihologica a femeii. 

Pe perioada sarcinii ar fi util ca viitoarea mama sa participe la intalniri dedicate alaptarii, sa viziteze viitorul medic pediatru pentru a discuta despre alaptare si a evalua daca acesta o sprijina cu adevarat, sa stabileasca o relatie cu consultanta in alaptare astfel incat sa se simta confortabil cand ii va cere recomandari daca va avea nevoie, sa realizeze un plan de nastere in care sa specifice ca nu doreste ca viitorul bebelus sa primeasca inlocuitoare ale laptelui matern (formula, biberon, mameloane de silicon, suzeta). 

Informatia de baza pe care mama e necesar sa o detina este despre functionarea biologica a sanilor si modul de producere a laptelui matern – principiul „cerere si oferta”- cu cat bebelusul va fi alaptat printr-o atasare corecta ori de cate ori doreste, cu atat productia lactata va creste, precum si rolul hormonilor in acest proces.

Modul de atasare la san corect al bebelusului este extrem de important pentru un start bun in alaptare. De cele mai multe ori mama nu cunoaste pozitionarea corecta: bebelusul sa prinda in gura tot mamelonul si 1/3 din areola pentru un supt corect.

Un aspect important si benefic alaptarii este si faptul cum tine mama bebelusul in brate in timp ce alapteaza. Unele mame folosesc doar pozitia sezand si cu bebelusul sprijinit pe bratul lor.

Dar, in alaptare pentru ca sanul sa fie stimulat pe toate partile si pentru ca laptele sa fie eliminat eficient se recomanda alternarea pozitiilor.

De exemplu, in cazul mameloanelor care nu sunt formate, iesite in afara, sau in cazul alaptarii gemenilor sau in cazul mamelor cu sanii foarte mari, o pozitie buna ar fi „mingea de fotbal”: bratul si pieptul mamei se vor sprijini pe o perna, bebelusul va fi asezat pe perna, corpul lui va fi paralel cu al mamei, dar picioarele vor fi orientate catre spatele mamei, bebelusul practic va fi tinut sub bratul mamei, gatul lui va fi sustinut de mana mamei – cum se iau de gat jucatorii de fotbal american, de aici si denumirea.

O alta pozitie utila ar fi „biological nurturing”. Pentru mai multe detalii acest site, poate fi de un real folos.

Mama si bebelusul sunt singurii in masura sa experimenteze milioanele de pozitii de alaptare si sa le gaseasca pe cele care li se potrivesc cel mai bine si care ofera confortul necesar, precum si o eliminare eficienta a laptelui pentru intretinerea productiei lactate. 

Realizarea corecta a compresiei sanului este bine de stiut: palma se introduce sub san, iar degetul mare va fi deasupra areolei astfel incat palma si degetul mare  sa realizeze pe san litera „C”.

Scopul compresiei este de a asigura un flux continuu de lapte atunci cand bebelusul suge „in gol” (nu se face transfer de lapte), adoarme la san si pentru stimularea reflexului de ejectie.