Copiii ar trebui crescuti fara pedepse si conditionari. Pedepsele si recompensele sunt, in opinia psihologilor, mai demne de dresajul animalelor, nu de cresterea si educarea copiilor. Unii merg chiar mai departe, sustinand ca nici laudele nesincere si asociate oricarui maruntis ar trebui sa ne iasa din obicei. 

Parintii crescuti in sistemul pedepse si recompense, deci majoritatea parintilor din prezent, se intreaba insa cu ce pot fi inlocuite pedepsele.

Copiii, evident, gresesc. De multe ori. Voluntar sau involuntar. Comportamentele nedorite nu pot fi acceptate, caci ele nu sunt trecute cu vederea nici de societate, iar copilul trebuie sa invete sa isi gestioneze comportamentul si emotiile. 

Asadar, care sunt alternativele la pedepse?

Invata sa previi situatiile conflictuale.

Ideal este sa nu ai de ce sa cauti alternative la pedepse. Sa eviti situatiile care ar putea genera nevoia de a aplica vreo forma de sanctiune. Iti cunosti copilul, deci fii atenta la nevoile lui.

Ai grija sa nu fie flamand sau obosit, caci asta il poate face irascibil. Ai grija sa nu ia cu el in parc jucarii valoroase, pentru care vei suferi daca ar fi stricate de un alt copil.

Nu il obliga sa imparta lucrurile proprii cu alti copii atunci cand nu isi doreste sa faca asta. Evita sesiunile lungi de cumparaturi sau alte activitati plicticoase pentru el.

Empatizeaza cu el. 

Este imposibil sa eviti toate situatiile frustrante cu care se va confrunta copilul tau.

Un exemplu: copilul tau isi doreste foarte mult jucaria altui copil. Celalalt copil nu vrea sa imparta si nu este normal sa fie obligat sa o faca. Copilul tau este frustrat si suparat si nu intelege de ce jucaria respectiva nu poate fi a sa. Este momentul sa ii recunosti sentimentele, sa ii arati ca le intelegi, sa i le validezi. Spune-i ca stii ca este suparat, ca stii ca isi doreste foarte mult jucaria aceea si ca, poate, mai tarziu, celalalt copil va fid de acord sa i-o imprumute putin.

Ofera-i alternative amuzante constant in activitati diferite. Nu il ameninta ca plecati din parc daca nu inceteaza cu plansul, nu vei face decat sa ii transmiti mesajul ca nu e voie sa plangi, mesaj profund gresit si cu consecinte nefaste pe termen mediu si lung.

Bazeaza-te pe consecintele naturale ale gesturilor gresite.

Cele mai multe gesturi gresite au consecinte naturale. Unele consecinte apar imediat, altele dureaza ceva timp.

Daca copilul tau alearga pe scari, exista un risc sa cada si sa se loveasca rau. Explica-i asta. Arata-i alti copii care se lovesc facand asta. Aminteste-i cat de tare s-a lovit cu alta ocazie.

Daca loveste alti copii in parc, la un moment dat nimeni nu va mai vrea sa se joace cu el, iar copiii il vor evita. Desigur, nu il vei lasa sa ii loveasca pe ceilalti copii, in asteptarea momentului in care consecinta naturala a comportamentului sau il va pedepsi, la randu-i.

Impiedica la timp tentativele de violenta, ia-l din parc si explica-i ca plecati pentru ca nu este in regula sa le faca rau altora. Explica-i ca celorlalti copii nu le place sa fie loviti si ca nu se vor mai juca cu el.

Citeste mai departe despre alternativele la pedepse.