Suntem siguri ca iti doresti ca cel mic sa aiba cat mai multe cuvinte in vocabular. Un limbaj bine dezvoltat ofera un bun start in multe! Iata cum il poti ajuta pe cel mic sa dobandeasca un vocabular bogat! 

Poate ca ideea de a extinde vocabularul unui copil de 2-3 ani ti se pare exagerata si pompoasa. Este timp pentru asta mai tarziu, nu-i asa? Ei bine, iata cateva informatii care te vor face sa te razgandesti. 

Stiai ca:

  • Vocabularul copilului si  performantele sale scolare de mai tarziu sunt intr-o relatie directa
  • Dimensiunea vocabularului copilului la gradinita influenteaza abilitatea sa de a invata sa citeasca
  • Cu cat vocabularul copilului este mai bogat, cu atat are el acces la mai multa informatie
  • Un vocabular bogat il ajuta pe copil nu doar sa invete, ci si sa invete si sa rationeze! 

Este asadar esential ca vocabularul copilului sa fie cat ma bogat, iar parintii joaca si de aceasta data rolul esential in procesul de invatare de cuvinte noi. 

Nu conteaza doar cate spui, ci si cu ce cuvinte alegi sa te exprimi!

Un studiu efectuat in 2012 incearca sa evalueze care sunt factorii care contribuie cel mai mult la gradul de dezvoltare a vocabularului copilului.

Au fost luate in studiu atat vocabularul a 50 de copii la varstele de 18, 30, 42 si 54 luni, cat si frecventa si modul de exprimare ale parintilor lor.

La finalizarea studiului s-a concluzionat ca exista mai multi factori care influenteaza vocabularul celui mic, in functie de varsta acestuia:

La varsta de 30 de luni vocabularul copilului este influentat de numarul de cuvinte auzit. Pana la aceasta varsta este esential sa vorbesti cat mai mult cu copilul, pentru ca acesta sa fie expus la cat mai multe cuvinte.

La varsta de 42 de luni vocabularul copilului este influentat mai degraba de cuvintele mai „sofisticate” folosite de parintii lor.

La aceasta varsta copiii au deprins deja vocabularul uzual, asa ca sunt din ce in ce mai atenti la cuvintele rare folosite.

Spre exemplu, copilul stie deja ca se merge la magazin ca sa „luam, cumparam, platim” o paine, insa atentia ii va fi atrasa de faptul ca in curand va trebui sa „achizitionam” o alta masina, pe care sa o „achitam” in urmatorul an!

La varsta de 54 de luni vocabularul copilului este influentat de relatarile parintilor, despre fapte care s-au petrecut in trecut sau despre planuri de viitor.

De asemenea este varsta la care copiii nu doar invata sa se raporteze la timpul evenimentelor relatate, dar sunt in plin proces de „de ce?” – uri la care parintele ar face bine sa raspunda! 

Cum contribui eficient la dezvoltarea vocabularului copilului?

Fii atenta la copilul tau! Vorbeste-i despre ceea ce il intereseaza, opreste-te atunci cand ai impresia ca nu a inteles un cuvant desi se poate sa ii fi dedus semnificatia din context. Renunta sa folosesti mereu limbajul de bebelus.

Profita de interesul acordat, de exemplu, jocului cu masinute si inlocuieste „bip bip” cu „claxon”. E de asemenea o ocazie buna sa ii vorbesti despre trafic sau viteza. De asemenea poti crea scenarii: ploua si masina s-a murdarit, trebuie sa o ducem la spalatorie.