Stii de unde provine expresia "cei sapte ani de acasa" si la ce se refera ea? Este timpul sa afli ce sunt cei sapte ani de acasa, de ce neaparat sapte si care este importanta lor in dezvoltarea copilului! 

Cei sapte ani de acasa sunt invocati adesea, in conversatiile celor mari. Din pacate, in prezent sunt pomeniti mai des atunci cand cine ii aduce in discutie este de parere ca....lipsesc. 

De ce sapte?

Nu cu foarte mult timp in urma, cei sapte ani de acasa erau cu adevarat....de acasa!

Expresia "cei sapte ani de acasa" isi are originile din perioada in care copiii stateau acasa in primii 7 ani de viata. Institutionalizarea copiilor avea loc prima oara la varsta de aproximativ 7 ani, atunci cand ei incepeau sa mearga la scoala.

Pana atunci, educatia lor era in intregime responsabilitatea familiei. 

La ce se refera cei sapte ani de acasa?

In prezent, atunci cand se aminteste de cei sapte ani de acasa, referirea este in general insotita de aprecieri despre cat de bine sau prost crescut este un copil.

Desigur ca buna sau proasta crestere tin aproape intotdeauna exclusiv de imaginea adultului respectiv in legatura cu ce inseamna un copil „cuminte” sau „politicos” sau „care nu deranjeaza”.

Insa sintagma ascunde de fapt niste adevaruri asupra carora psihologii au cazut de acord si care sunt mult mai importante decat cumintenia unui copil de nici sapte ani. 

Ce sa il inveti pe copil in cei sapte ani de acasa?

Desi modelarea caracterului copilului nu mai este exclusiv responsabilitatea familiei in primii 7 ani de viata, ea joaca totusi rolul fundamental in ceea ce priveste adultul care se pregateste sa devina.

De aceea, psihologii considera ca este esential ca familia sa petreaca cat mai mult timp impreuna cu copilul si prin asta intelegem timp de calitate, in care copilul si nevoile sale sa fie in centrul atentiei.

Copilul trebuie in primul rand sa stie ca este iubit si respectat. Ca nu trebuie sa merite iubirea parintilor sai si nu trebuie sa faca nimic ca sa o castige sau ca sa o pastreze. Ca iubirea adevarata este pur si simplu neconditionata.

Copilul trebuie sa invete sa se iubeasca pe sine, pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce cei din jur vor sa il faca sa devina.

Regulile de convietuire sociala vor fi deprinse incet incet de catre copil, prin expunerea zilnica si inevitabila la rigorile si cerintele mediului in care creste si se dezvolta.

Politetea si bunele maniere se deprind, conform psihologilor, prin observarea exemplului pe care il dau adultii.