Stim ca ai asteptat cu nerabdare maxima sa auzi primele batai ale inimioarei bebelusului, sa il vezi din cap pana in varful degetelelor de la picioare la ecografie.

Totusi, parca cel mai asteptat moment este cel in care simti primele miscari ale minunii din burtica. Poate si din cauza des intalnitei intrebari” si l-ai simtit?” sau „cand l-ai simtit prima oara?”.

Odata ce le-ai simtit prima oara, miscarile fetale devin o forma de comunicare intre tine si bebelus. Mai mult decat atat, ele indica un bebelus sanatos si o sarcina fara probleme! 

Cand incep miscarile fetale?

Miscarile bebelusului incep cu mult inainte de a fi tu capabila sa le percepi. La 8 saptamani de la conceptie, deci in saptamanile 9-10 de sarcina, fetusul isi poate duce mainile la gura si isi misca energic manuele si piciorusele.

Insa la aceasta varsta de sarcina, bebelusul este prea mic pentru ca mama sa il simta, prin grosimea uterului si a placentei, in invelisul lui de lichid amniotic.

Cele mai multe gravide aflate la prima sarcina simt miscari fetale la 16-18 saptamani de sarcina. La sarcinile ulterioare, miscarile fetale sunt de obicei percepute mai devreme, caci mami stie deja la ce sa se astepte, iar musculatura peretelui abdominal este mai laxa. 

Primele miscari fetale sunt discrete, iar mamicile le descriu ca find asemanatoare batailor unor aripi de fluture. Mai putin poetic, alte mame le compara cu mici bule de gaz sau cu niste discrete spasme musculare.

Pe masura ce bebelusul creste, miscarile lui devin mai puternice si pot fi simtite si atunci cand pui mana pe burtica, spre marea bucurie a lui tati, care este in sfarsit si el capabil sa simta bebelusul!

Pe masura ce spatiul din burtica devine din ce in ce mai stramt, bebelusul nu mai are loc sa „loveasca” in dreapta si stanga atunci cand isi misca manutele si piciorutele. Prin urmare, nu vei mai simti ghionturi, ci mai degraba o miscare de rasucire, atunci cand, din ce in ce mai inghesuit, bebelusul incearca si el sa se miste.

Dar cele mai puternice emotii, isi amintesc mamele, sunt starnite de sughitul celor mici.

Se pare ca in procesul de pregatire a plamanilor pentru respiratie, se declanseaza destul de frecvent reflexul de sughitare.

Desi este induiosator sa te gandesti la micutul tau care deja sughita, mamele isi amintesc de trezirile nocturne frecvente si de dificultatea de a adormi la loc din cauza sughitului micutului.  

Importanta medicala a miscarilor bebelusului

Frecventa miscarilor bebelusului poate fi un indicator important al felului in care decurge sarcina.

In al treile atrimestru de sarcina, bebelusul se misca in medie de 30 de ori pe ora. Mama este insa obisnuita cu miscarile bebelusului, sau angajata in diverse activitati, astfel incat nu le va percepe constient decat pe cele mai puternice.

In plus, bebelusul are un anumit program zilnic. Studiile demonstreaza ca majoritatea bebelusilor sunt deosebit de alerti intre 9 seara si 1 noaptea, si ca aceasta se datoreaza variatiilor glucozei din sangele matern.

In ultimul trimestru de sarcina, unii medici pot recomanda monitorizarea miscarilor fetale.

Asociatia Americana a medicilor Obstetricieni sustine ca in mod normal, ar trebui sa percepi minim 10 miscari intr-un interval de doua ore. Desigur ca daca intentionezi sa faci acest mic experiment, estre bine sa alegi o ora la care stii ca bebelusul este activ, nu una la care doarme.

Mai important, considera majoritatea medicilor, este sa contactezi obstetricianul in cazul in care observi ca miscarile fetale au devenit foarte slabe sau foarte rare, sau daca au trecut 12 ore fara sa il fi simtit pe bebe.

De asemenea, un motiv de ingrijorare exista daca bebelusul incepe sa se miste deodata foarte mult, foarte brusc si agitat.