Recomandarea ca bebelusii sa fie culcati numai pe spate a fost facuta cu mai bine de 10 ani in urma, si de cand parintii o aplica, incidenta sindromului mortii subite a nou-nascutului a scazut  cu peste 50%.

Vestea proasta este ca parintii au tendinta de a-si lasa bebelusii sa petreaca prea mult timp doar pe spate, iar bebelusii nu au, in aceasta pozitie, sansa de a-si exersa muschii jumatatii superioare a corpului.

Iata tot ce trebuie sa stii despre importanta timpului petrecut pe burtica si cum il poti face pe bebe sa iubeasca aceasta pozitie. 

Care sunt beneficiile statului pe burtica la bebelusi?

Principalul avantaj ala cestei pozitii este aceea ca ea contribuie esential la intarirea muschilor gatului si ai spatelui.

Muschii puternici ii permit bebelusului, intr-o prima faza, sa isi intoarca capul de la stanga la dreapta, inlaturand astfel definitiv riscul de moarte subita. De asemenea, aceiasi muschi ii permit bebelusului sa se ridice in patru labe, sa mearga de-a busilea, sa se ridice in fundulet.

Nu in ultimul rand, atunci cand sta pe burtica, bebelusul are ocazia sa vada lumea altfel. Asta este foarte important pentru dezvoltarea neuro-cognitiva acestuia.

La bebelusii mai mici de 3 luni, pozitia pe burtica, neaparat sub supraveghere insa, contribuie mult la reducerea disconfortului cauzat de colici

Cand  incepem sa asezam bebelusul pe burtica?

Bebelusul poate fi asezat pe burtica imediat dupa nastere, spun unii specialisti, atata timp cat este supravegheat cu atentie.

Alti medici pediatri recomanda ca aceasta pozitie sa fie amanata pana cand bebelusului i s-a cicatrizat bontul ombilical.

In orice caz, bebelusul trebuie supravegheat constant cat sta in aceasta pozitie, pana la varsta la care invata sa se rostogoleasca singur de pe spate pe burtica si invers! 

Cat de des si pentru cat timp trebuie asezat bebelusul pe burtica?

Unii medici recomanda ca bebelusul ar trebui sa fie pus pe burtica timp de 5-10 minute de macar 2 ori pe zi.

Alti medici spun ca nu exista limita de timp, atata vreme cat bebelusul se simte bine. Medicii cad de acord asupra unui aspect: daca bebelusul tau plange cand este asezat in aceasta pozitie, el nu trebuie fortat. Ia-l in brate si linisteste-l.

Exista trucuri care incet incet il pot face sa agreeze timpul petrecut in aceasta pozitie.