Insa parintii nostri au facut ce si cum s-au priceput mai bine, pentru vremurile pe care le traiau si sursele de informare pe care le detineau. Cu siguranta ne-au iubit la fel de mult cum ne iubim si noi copiii.

Exista cateva lucruri pe care nu ar trebui sa le spunem niciodata parintilor nostri.

Daca ai apelat vreodata la sedinte de psihoterapie, sau daca ai citit carti de parenting sau psihologie, cu siguranta ai „aflat” ca tot ceea ce nu iti place la tine azi, este rezultatul a ceva ce au facut sau nu au facut parintii tai.

Fie te-au iubit prea mult fie ti-au aratat-o prea putin, fie au fost supraprotectori fie te-au lasat prea mult de capul tau.

Poate au acordat prea mare importanta performantelor scolare sau poate nu au insistat destul pe importanta notelor.

Poate te-au invatat ca invatatura este cheia succesului si consideri ca nu te-au pregatit destul de bine pentru viata sociala. Cu siguranta, daca stai sa analizezi, vei gasi ceva ce tu vrei sa faci altfel pentru copiii tai. 

In unele cazuri, o discutie deschisa cu parintele tau te poate ajuta. De cele mai multe ori insa, este suficient sa constientizezi tu influenta majora pe care, ca parinte, o ai in viata copilului tau.

Reprosurile, la aceasta varsta, sunt in general inutile si nu fac decat sa starneasca o suferinta nemeritata, pana la urma.

Dupa cum spuneam, parintii tai au facut cum s-au priceput mai bine si cu siguranta te-au iubit. Esential este sa constientizezi greselile pe care le-au facut si sa nu le repeti, la randul tau.

Desigur, exista si situatii tragice, abuzive, in care este de inteles ca adultul de azi nu vrea sa isi aminteasca de copilaria de odinioara si nu vrea sa pastreze legatura cu parintele abuziv, insa aceste situatii constituie mai degraba exceptii. 

Ce sa nu ii spui niciodata parintelui tau?

Nu ai facut destule pentru mine.

Cu siguranta exista familii in care parintii le-au putut oferi copiilor lor mai multe decat si-au permis parintii tai.

Exista, insa, si familii in care parintii abia daca si-au permis sa le puna copiilor o farfurie de mancare pe masa. La randul tau, chiar daca incerci sa ii oferi copilului tau tot, cu siguranta exista familii care pot oferi MAI MULT.