Mai mult decat atat, recent s-a descoperit ca nasterea prin cezariana se asociaza, la copil, cu un risc crescut de a suferi de unele boli, cum sunt astmul si diabetul de tip 1.

In sfarsit, cercetatorii de la o universitate din Canada au descoperit de ce! 

Ce au in plus copiii nascuti natural fata de cei nascuti prin cezariana?

In uter, bebelusii sunt sterili. Ei nu sunt contaminati cu nici o bacterie, nici un virus, nici un microorganism.

Imediat dupa nastere insa, ei „fac cunostinta” cu o lume intreaga de microbi. Majoritatea sunt, desigur, inofensivi. Unii dintre ei insa, ne sunt vitali, caci fara ei nu am putea, la randul nostru, trai. Este vorba de unele specii de bacterii care colonizeaza tractul digestiv al omului sanatos.

Bacteriile care traiesc in intestin sunt denumite bacterii „prietenoase”. Ele ajuta esential procesul de digestie si ne feresc de microbii patogeni, care cu greu se pot grefa pe un tesut ocupat si protejat de bacteriile benefice.

Bebelusii nascuti natural sunt in mod natural expusi acestor bacterii benefice, in momentul trecerii prin canalul vaginal.

Motivele acestei expuneri sunt pur anatomice. Apoi, in momentul primei atasari la san care are sau ar trebui sa aiba loc imediat dupa nastere tubul digestiv al bebelusului continua sa fie colonizat cu bacteriile de pe pielea mamei.

Colostrul pe care il consuma micutul ofera un mediu perfect de dezvoltare a bacteriilor prietenoase inghitite. Asadar, natura aranjeaza totul pentru ca nou-nascutul sa fie cat mai eficient populat cu aceste specii de bacterii, care joaca un rol esential si in dezvoltarea sistemului imunitar.

Bebelusii nascuti prin cezariana nu beneficiaza de aceasta ocazie de a fi colonizati cu bacteriile benefice.

Alaptarea in cazul lor este intarziata si, pentru ca lucrurile sa stea si mai rau, primul supt este adesea „contaminat” cu antibioticul pe care l-a primit proaspata mamica, pentru a evita riscul unei infectii postoperatorii.

De cele mai multe ori bebelusii nascuti prin cezariana primesc si cateva mese de lapte praf, care de asemenea schimba esential mediul intestinal si flora locala.

Asadar, la o saptamana dupa nastere, flora digestiva a bebelusilor nascuti prin cezariana difera enorm de cea a bebelusilor nascuti vaginal.