Cu siguranta medicul de familie sau medicul ginecolog ti-au vorbit macar o data despre testul Papanicolau. Iata ce este acesta, la ce foloseste, cum si cand se efectueaza! 

Ce este testul Papanicolau?

Cunoscut in lumea medicala vorbitoare de limba engleza si cu denumirea de „Pap test”, testul Papanicolau este o metoda de screening menita sa identifice cancerul de col uterin in fazele sale incipiente.

Avand in vedere ca, in lume, cancerul de col uterin ocupa un loc important printre cauzele de moarte prematura a femeilor, lumea medicala a decis efectuarea periodica a acestui test, care permite identificarea precoce a modificarilor celulare precanceroase.

In cazul in care testul Papanicolau identifica prezenta unor anomalii, medicul va recomanda efectuarea de analize suplimentare. 

Cand se incepe screeningul pentru cancerul de col uterin?

Screeningul incepe la varsta de 21 de ani, daca femeia are o viata sexuala. Tinerele care nu si-au inceput viata sexuala la aceasta varsta nu vor fi testate, motivul fiind acela ca in vasta majoritate a cazurilor, cancerul de col uterin este provocat de infectia cu HPV, a carui transmitere se face pe cale sexuala.

Testul Papanicolau se repeta la cel mult 3 ani, pentru a identifica aparitia leziunilor precanceroase.

Daca ai peste 30 de ani si ai fost testata si pentru identificarea HPV, si atat acest test cat si testul Pananicolau au avut rezultate bune, te poti testa o data la maxim 5 ani. Multi medici insa recomanda anual efectuarea testului Papanicolau. 

Dupa varsta de 65 de ani, femeile care au avut ultimele 3 teste din ultimii 10 ani negative, pot renunta la testarile periodice. 

Cum se interpreteaza rezultatele testului Papanicolau?

In mod normal, testul nu trebuie sa identifice anomalii celulare. Chiar si in acest caz, trebuie sa stii ca testul nu are o precizie de 100%, insa cancerul de col uterin se dezvolta de obicei lent, iar repetarea ulterioara a testului ar trebui sa identifice modificarile in timp util. 

Rezultatele anormale indica grade variate de atipii celulare. Ele sunt urmatoarele:

ASCUS (aypical squamous cells of undetermined significance – celule scuamoase atipice de importanta nedeterminata) indica prezenta unor celule atipice, insa aceste modificari nu pot fi atribuite unei cauze precise. Poate fi vorba despre o infectie cu HPV sau poate fi vorba de leziuni care, in timp, duc la aparitia cancerului.

Squamous intraepithelial lesion – leziune scuamoasa intraepiteliala – indica faptul ca celulele examinate pot fi precanceroase. Daca leziunile celulare sunt discrete, pot trece ani pana la aparitia celulelor canceroase. Medicul va recomanda efectuarea de teste suplimentare.

Atypical glandular cells – celule glandulare atipice. Celulele glandulare produc mucusul de la nivelul cervixului, si se extind pana in interiorul uterului. Sin in cazul acestui diagnostic este necesara efectuarea de teste suplimentare.

LSIL si HSIL sunt prescurtarile pentru low-grade, respectiv high-grade dysplasia. Asta inseamna ca testul a identificat leziuni care pot conduce la aparitia cancerului de col uterin. In cazul in care rezultatul testului este HSIL, riscul de aparitie a cancerului este mai mare.

Carcinomul in situ (CIS) este cel mai temut diagnostic. Asta inseamna ca exista un proces canceros la nivelul colului uterin. 

In functie de rezultatul testului Papanicolau medicul iti va recomanda sa-l repeti peste 6 luni sau peste 1 an. De asemenea poate recomanda efectuarea unei colposcopii.