Iata 6 secrete pentru a avea o familie fericita.

Toti membrii familiei sunt egali.

Desigur, unul este mai puternic, celalalt e mai abil, unul are experienta varstei, celalalt candoarea copilariei.

Insa cu totii avem dorinte si sentimente, cu totii avem sentimente si preferinte. Ele sunt la fel de importante pentru fiecare dintre noi si trebuie luate in considerare.

Stim ca uneori este imposibil ca dorintele tuturor membrilor familiei sa fie satisfacute simultan. Este insa esential ca, pe rand, sa se tina seama de nevoile fiecaruia. 

Iubirea si respectul reciproc primeaza.

Toate alegerile facute in familie trebuie sa fie pline de respect si de consideratie fata de toti membrii familiei. Deciziile se iau dupa consultarea tuturor membrilor familiei si dupa ascultarea argumentelor fiecaruia.

Desigur ca daca discutam despre schimbarea locuintei sau a orasului in care locuiti, vor prima aspecte legate de venit, avantaje ca amplasare, accesul la unitati de invatamant bune sau la spitale de calitate.

Este insa important sa iti asculti si copilul care s-ar putea sa aiba ceva de spus legat de faptul ca va fi separat de prietenii sai sau de faptul ca va fi nevoie sa se adapteze intr-un colectiv nou si total necunoscut ntr-o noua scoala. 

Activitatile in familie sunt esentiale.

Rutina zilnica ne tine adesea separati mult prea multe ore pe zi. Parintii vin obositi de la serviciu, la ore tarzii, sunt obligati sa se ocupe de casa, gatit, spalat, curatenie. Prea rar ramane timp, in zilele lucratoare, pentru activitati desfasurate impreuna.

De aceea este cu atat mai important ca sfarsitul saptamanii sa regaseasca familia unita, implicata in activitati comune care vor facilita comunicarea intre parinti, parinti si copii si frati. 

Joaca

Suntem tentati noi, adultii, sa consideram ca joaca este atributul copilariei. Doar copiii se joaca. Adultii nu au timp de asa ceva, adultii nu au chef de jocuri, ei sunt seriosi si importanti. Ei bine, nu e nimic mai distructiv decat acest gen de mentalitate!

Intr-o familie fericita joaca este esentiala. Parintii vor afla astfel care sunt framantarile copiilor si detalii legate de felul in care is petrec timpul la in afara casei parintesti.

Copiii folosesc jocul pentru a retrai si integra emotiile puternice, pentru a se exprima, pentru a se descarca si pentru a gasi rezolvarea situatiilor dificile cu care s-au confruntat recent.