Se stie ca timpul petrecut cu copilul in primii 2 ani este cel mai important pentru dezvoltarea sa atat fizica dar mai ales afectiva, spirituala.

Insa realitatea economica sau alti diversi factori ne impiedica de multe ori sa ne dedicam in totalitate timpul copilului si de aici pot aparea frustrarile, sentimentul de vina, stresul ca pierdem ce e mai important din dezvoltarea copilului, grija pentru copilul lasat cu altcineva si multe alte sentimente negative.

Pe de alta parte de multe ori, atat in viata reala cat si in cea virtuala, intervin adevarate razboaie intre mamele care au optat sa stea cu copilul cel putin un an si mamele care s-au intors la serviciu inainte.

Mamele care stau acasa sunt acuzate ca degeaba stau daca de fapt petrec timpul pe internet sau barfind cu amicele in loc sa se ocupe efectiv de copil. Mamele care se intorc la serviciu sunt acuzate ca sunt “carieriste”, egoiste, ca au facut copil sa fie crescut de altcineva.

Insa fiecare isi stie propriile motivatii si in loc sa ne cautam justificari sau sa lansam acuze ar trebui sa ne gandim cum sa facem ca alegerea noastra sa nu fie in detrimentul copilului ci sa incercam sa scoatem ce este mai bun din fiecare situatie, indiferent de ce am ales, de nevoie sau de bunavoie.

Statul acasa cu copilul = implicit “timp de calitate” petrecut cu copilul?

Intr-adevar alegerea de a sta acasa cu copilul in primii doi ani este cea mai potrivita, au aratat inclusiv cercetarile stintifice.

Insa din pacate nu intotdeauna a sta acasa inseamna timp de calitate petrecut cu copilul. Sunt mame care au ales sa stea in concediu de ingrijire copil dar nu sunt impacate cu alegerea lor, tanjesc dupa serviciu, colegi, isi invidiaza prietenele care au reluat munca, se simt inactive intelectual si inutile.

Sau mame care sunt coplesite de grijile casei, spalat, gatit, “tinut casa-luna” si care nu stiu cum sa faca slalom printre indatoririle gospodaresti astfel incat se simt mereu obosite, frustrate ca nu reusesc sa faca tot ce si-au propus, critice fata de bebelus, copil ca e “prea agitat, rasfatat, nu doarme destul, nu le lasa sa faca treaba in casa”.

Aceste situatii nu fac bine nici mamei nici copilului, desigur.

Cum poti sa iti imbunatatesti timpul petrecut cu copilul ca mama care sta acasa?

Timp pentru tine. Daca esti in situatia in care tanjesti dupa serviciu sau timp pentru tine insati, rezerva-ti timp si pentru aceste lucruri. Incearca sa-ti gasesti ceva de lucru de acasa, rezerva-ti timp pentru un hobby, apeleaza la ajutor de incredere care sa stea un timp cu copilul pana iti iei o gura de respiro fara sa te simti vinovata pentru acest lucru.

Dupa ce vei face ceva si pentru tine vei fi mai disponibila si pentru copil, nu trebuie sa te simti egoista.

Cauta ajutor pentru treburile casei. Daca stai acasa cu copilul nu inseamna ca trebuie sa te ocupi de tot ce tine se gospodarie si sa te spetesti sa fie totul pus la punct.

Ai ales sa stai acasa pentru a te ocupa de copil, deci concentreaza-te pe asta. Copilul are nevoie de o mama disponibila si sufleteste, nu doar fizic, si are capacitatea de a simti daca intr-adevar esti alaturi de el sau cu gandul la rufele care trebuie intinse.

Cunoaste alte mame. Daca simti ca te plictisesti sau nu stii cum ce sa iti mai umpli ziua, socializeaza! Cauta un grup de mamici cu copii de aceeasi varsta si faceti diverse activitati, intalniri, plimbari in parc va fi timp de calitate si pentru voi, mamele, si pentru copii.

Intoarcerea la serviciu, un handicap in relatia cu copilul?

A te intoarce la serviciu cat copilul este foarte mic, chiar bebelus, este un stres intr-adevar atat pentru mama cat si pentru copil.

Mama va fi chinuita mereu de indoieli, daca greseste intorcandu-se la serviciu? daca bebelusul va suferi in lipsa ei? Cum sa faca sa impace ambele domenii, munca si parentingul?

Nu este usor intr-adevar sa stai departe de propriul copil cat este inca neajutorat si dependent de tine.