Jocuri pentru un bebe de 0-6 luni:

Un bebelus nu este niciodata prea mic pentru joc si joaca asa ca sa vedem ce jocuri sunt potrivite in primele luni:

Jocul “fata in fata”: incepand de la doua saptamani de viata pana spre doua luni acesta ar putea fi jocul preferat al copilului.

Cand copilul este alert, in stare de vigilenta, tine-l cat mai in raza ta vizuala si scoate limba cat poti de repede. Vei vedea ca in scurt timp bebelusul va incerca si el sa-si miste limba. Expresiile faciale sunt “contagioase” si in scurt timp nu doar tu il vei “molipsi” pe el ci si el va reusi sa te faca sa casti, spre exemplu, fara sa-ti dai seama!

Jocuri “in oglinda”: nu este vorba de o oglinda propriu zisa ci de chipul mamei in care bebelusul se poate reflecta. Jocul consta in a imita expresiile faciale ale bebelusului, mimica sa, astfel incat copilul “sa se vada” ca intr-o oglinda.

Cand se incrunta, deschide gura sau se uita cu ochi mari, fa si tu aceleasi lucruri, exagerandu-le. Acest joc contribuie la construirea constiintei de sine a copilului. Nimic nu e mai amuzant pentru un nou-nascut decat un chip cu o mimica expresiva, in miscare!

Jocuri cu “apucat si scuturat”: bebelusii adora jucariile care fac zgomot si pe care le pot apuca in mana, de la inele zornaitoare la mascote care scot sunete cand le apesi sau centre de activitati sub forma unei paturi cu o bara de jucarii deasupra. Acestea sunt bune deoarece le dezvolta si motricitatea fina.

Jocuri pentru degete: da-i bebelusului o panglica sau un siret si vei vedea ce concentrat va fi asupra lui, cum va incerca sa-si foloseasca mainile si degetele pentru a-l apuca si a se juca cu el. Desigur ca nu trebuie scapat nici o clipa din ochi pentru a se evita pericolul strangularii!

Jocul cu mingea: de cand bebelusul poate sa stea singur in sezut, va puteti juca impreuna cu mingea, de preferinta una mica, din material textil, colorata puternic si zornaitoare pentru un plus de atractivitate.

Bebelusii sunt in stare sa petreaca minute intregi incercand sa prinda mingea care le este pasata usor si dand-o inapoi, este un joc foarte amuzant pentru ei si le sporeste indemanarea si focusarea.

Joaca la oglinda: de data aceasta o oglinda reala. Stai cu bebelusul in fata unei oglinzi, de preferinta de perete si uita-te cum incearca sa “exploreze” imaginea din oglinda si cat de uimit este sa iti vada imaginea reflectata langa a lui.

Pentru bebelusi mai mari citeste despre aceste sugestii de jocuri si jucarii.