Mituri desfiintate despre diversificare

Iata cateva dintre cele mai frecvent vehiculate mituri legate de diversificare, mituri desfiintate de catre pediatria moderna!

Inca de la nastere bebelusul trebuie sa primeasca ceai. Nu este adevarat, de la nastere pana la varsta de 6 luni bebelusul trebuie sa primeasca numai lapte, ideal exclusiv lapte matern.

De la 3 luni are voie la suc de fructe. Incepand cu varsta de 3 luni bebelusul trebuie sa primeasca sucuri de fructe, pentru vitaminele pe care le contin. Fals!

In primul rand sucul de fructe este departe de a avea calitatile laptelui matern. Inainte de varsta de 6 luni bebelusul nu ar trebui sa primeasca nimic altceva in afara de lapte, iar sucul de fructe nu reprezinta o optiune corecta nici mai tarziu, varianta optima fiind piureul de fructe care contine si pulpa.

Dupa 4 luni bebelusului ar trebui sa i se ofere cereale amestecate in laptele din biberon. Desi unii pediatri de moda veche mai recomanda inca diversificarea de rutina inceputa la 4 luni, recomandarile OMS privind diversificarea sunt clare.

Asa ca, repetam: diversificarea bebelusului trebuie sa inceapa dupa varsta de 6 luni!

Amanarea introducerii in alimentatia celui mic a unor alimente, scade riscul de alergii. Este motivul pentru care, mult timp, s-a recomandat admiistrarea de peste dupa 10 luni, a glutenului dupa 8-9 luni si asa mai departe.

Studiile recente au divedit insa ca nu exista o corelatie directa intre varsta la care se administreaza pentru prima oara un aliment si riscul de dezvoltare a alergiilor.

In Tarile de Jos pestele este unul dintre primele alimente administrate, iar incidenta alergiei la peste este foarte scazuta. De asemenea, studiile au aratat ca amanarea introducerii glutenului dupa varsta de 7-8 luni se asociaza cu o incidenta mai mare a alergiilor la gluten.

Inceperea diversificarii ma va ajuta sa ma odihnesc mai bine noaptea. Se pare ca aceasta este o conceptie invechita si cu impact puternic negativ asupra sanatatii copiilor.

Inceperea diversificarii inainte de vreme se asociaza cu o crestere a incidentei alergiilor si a cazurilor de obezitate. In plus, mamele care au aplicat metoda iti vor marturisi, aproape fara exceptie, ca introducerea alimentelor solide nu are nici o legatura cu somnul de noapte.

Trebuie sa intelegi ca trezirile nocturne nu au neaparat legatura cu foamea, cat cu tiparele de somn ale bebelusilor, pe care natura le-a creat astfel pentru a asigura supravietuirea speciei!