Facem parte din acea categorie norocoasa de mame care pot sta alaturi de copiii lor pana la varsta de 2 ani. Nu suntem multe, cel putin in Europa!

In functie de mamele cu care stam de vorba, vom afla ca unele au iubit aceasta perioada si s-au desprins cu greu de copil dupa 2 ani, cand au trebuit sa inceapa serviciul, in timp ce altele marturisesc ca au ales sa se intoarca la munca mai devreme sau ca abia asteptau sa treaca cei doi ani, pentru a reveni la cariera si „discutii de oameni mari”.

Asadar, cat stam cu bebe acasa? Si cu ce ne ajuta asta? 

Pana la ce varsta are copilul nevoie sa stam cu el acasa?

Cu cativa ani in urma, se considera ca sunt suficiente cateva luni in care mama sa stea acasa cu bebelusul. Pe vremea cand diversificarea incepea la 3 luni, pentru ca mamele sa renunte la alaptare si sa se intoarca la serviciu, bebelusii erau dusi la cresa si lasati in grija unor straini pentru macar 8 ore pe zi.

In prezent insa, din fericire, societatea incepe sa acorde importanta nu numai ingrijirii primare de care are nevoie bebelusul, ci si nevoilor sale afective, psihice si cognitive.

Pentru ca azi, concediul de crestere si ingrijire a copilului dureaza doi ani, societatea este inclinata sa creada ca la 2 ani copilul este neaparat pregatit sa mearga in colectivitate, sau macar sa petreaca o treime din zi departe de parinti. Iar daca cel mic da semne ca nu este asa, este vina parintilor ca nu l-au pregatit.

Aceasta parere nu poate proveni decat de la persoane care nu au copii sau care nu beneficiaza, in general, de prea multa empatie. Faptul ca la 2 ani copilul mananca „de toate”, merge si rosteste cateva cuvinte, nu inseamna ca el este pregatit neaparat sa stea separat de confortul pe care prezenta parintilor il ofera.

Avantajele statului acasa cu cel mic pe termen scurt:

Copilul va beneficia de cele mai atente ingrijiri. Diversificarea si alimentatia zilnica vor fi exact cele pe care mama se le considera optime. Copilul nu va fi presat si constrans sa se incadreze in anumite tipare prestabilite, si poate gresite, de catre o ruda, o bona sau un educator.

Copilul va beneficia de dragoste si atentie 24/24, 7 zile pe saptamana. Nu e nevoie sa stai cu el in brate spunandu-i intruna cat de mult il iubesti! Insa tot ceea ce faci cu si pentru copilul tau este facut cu drag si dragoste, lucru care nu se aplica unei bone sau unei educatoare, care, oricat de dedicate ar fi meseriei, nu pot nici pe departe egala sentimentele unei mame.