Conform calendarului anuntat de Ministerul Educatiei, incepand cu data de 16 februarie incepe inscrierea copiilor in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2015 – 2016. Iata calendarul complet al inscrierii in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2015 – 2016. 

Inscrierea in clasa pregatitoare 2015

9 februarie 2015

  • Fiecare scoala afiseaza la avizier si pe site programul de completare a cererilor tip de inscriere in clasa pregatitoare.
  • Fiecare scoala publica la avizier si pe site strazile care ii sunt arondate (circumscriptiile scolare) si numarul de clase pregatitoare.
  • Scoala trebuie sa publice si daca exista "posibilitatea organizarii procesului de invatamant in cadrul unei gradinite aflate in structura scolii sau in consortiu cu scoalaposibilitatea organizarii programului Scoala dupa scoalafotografii ale spatiului in care se desfasoara activitatea la clasa pregatitoare".
  • Scoala afiseaza si Programul de evaluare a dezvoltarii psihosomatice a copiilor solicitata de parinti, precum si institutiile unde se realizeaza aceasta evaluare.
  • Afisarea la sediul scolii a criteriilor specifice de departajare elaborate de scoala.
  • Afisarea la sediul scolii a listei documentelor care sa dovedeasca indeplinirea criteriilor specifice de departajare.

11 - 20 februarie 2015: "Ziua portilor deschise", in care parintii, copiii si alte persoane interesate pot sa viziteze scolile cu clase pregatitoare, sa vada spatiile dedicate copiilor si sa discute cu directorul scolii, invatatoarele si profesorii.

9 - 20 februarie 2015: Intalniri cu parintii in gradinite, pentru informarea si consilierea parintilor copiilor care in anul scolar 2015 - 2016 intra in clasa pregatitoare.

10 februarie - 4 martie 2015: Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor pentru care parintii au solicitat acest lucru.

10 februarie - 5 martie 2015: Rezultatul evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului este comunicat, in scris, parintelui care a solicitat evaluarea.

16 februarie - 6 martie 2015: Completarea cererilor-tip de inscriere in clasa pregatitoare. Parintii completeaza online sau la scoala unde vor sa isi inscrie copiii cererile-tip de inscriere. Validarea acestor cereri-tip are loc zilnic in intervalul orar 8:00-20-00 (luni-vineri), respectiv 8:00-13:00 (sambata). 

Prima etapa de inscriere in clasa pregatitoare:

9 martie 2015: Procesarea cererilor-tip de inscriere si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat acest lucru in cererea-tip de inscriere.

10-12 martie 2015: Admiterea sau respingerea cererilor de inscriere la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere, in functie de informatiile din cerere si din documentele depuse de parinti. Admiterea se face prin aplicarea criteriilor generale si specifice de departajare.

13 martie 2015: Repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la o alta scoala, nu au fost admisi din lipsa de locuri si si-au exprimat in aceasta faza optiunea pentru inscrierea in scoala de circumscriptie.

13-14 martie 2015: Afisarea in scoli si pe site-ul inspectoratului scolar a copiilor inmatriculati, a numarului de locuri ramase libere si a listei copiilor neinscrisi dupa prima etapa. 

A doua etapa de inscriere in clasa pregatitoare:

16 martie 2015: Procedura de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborata de inspectoratul scolar, este afisata la sediul scolilor si pe site-ul inspectoratului.

17-27 martie 2015: Parintii care nu si-au inscris copiii in prima etapa trebuie sa depuna cererea-tip de inscriere la secretariatul scolii aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua.

30 martie-2 aprilie 2015: Scolile proceseaza cererile, aplicand procedura specifica elaborata de inspectoratul scolar, pe baza criteriilor generale si a celor specifice de departajare, in limita locurilor disponibile.

3 aprilie 2015: Afisarea la fiecare scoala a listelor finale cu copiii inscrisi in clasa pregatitoare.

7-10 aprilie 2015: Solutionarea de catre inspectoratul scolar a cererilor parintilor copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo scoala.

Consultati aici metodologia de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2015-2016.  

Daca nu stii inca pentru ce scoala sa optezi atunci cand vine vorba de inscrierea copilului tau, datele de pe site-ul Ministerului Educatiei ti-ar putea fi de folos. Accesand acest link vei afla care dintre scolile gimnaziale din orasul tau au avut cele mai bune rezultate la Evaluarile Nationale, primele examene serioase prin care va trebui sa treaca in viitor copilul tau.

Astfel, iti vei face o idee generala despre locul pe care scoala pe care o ai in vedere il ocupa in ierarhia scolilor din oras. 

Inspectoratul Scolar Judetean este obligat sa respecte calendarul anuntat de catre Ministerul Educatiei si sa publice in timp util listele legate de circumscriptiile scolare si de locurile disponibile in invatamantul primar. De asemenea, site-ul scolii pe care o ai in vedere trebuie sa ofere informatii corecte si recente legate despre procesul de inscriere. 

Mai multe informatii legate de cerintele, regulamentul si criteriile de departaje pentru locurile ramase libere sunt afisate in cadrul fiecarei unitati de invatamant. Nu ezita sa le consulti cu atentie. Angajatii scolii au datoria de a raspunde la intrebarile pe care le vei adresa si de a clarifica eventualele nelamuriri legate de procesul de admitere. 

Mult succes!