De multe ori parintii cred ca e necesar sa ofere copilului deprinderi de comportare frumoasa in societate, sa-l invete sa fie generos, respectuos, dar trebuie sa ne gandim in primul rand ca stima de sine este baza vietii fericite a oricarui adult de aceea trebuie sa-l ajutam pe copil sa si-o construiasca inca de mic.

Ce este stima de sine si cum se manifesta la un copil?

Stima de sine este modul in care ne raportam la noi insine, felul in care ne privim, cat de mult ne placem si avem incredere in noi. Parintele sursa principala a simtului de auto-apreciere al copilului, parintele este cel care il poate face pe copil sa se simta important, apreciat si prin urmare sa se aprecieze si el insusi.

Stima de sine implica si sentimentul pe care-l ai cand te uiti in oglinda dar mai ales sentimentul pe care-l ai “privind in tine”: ce vezi acolo? Iti place ce vezi in tine? Te apreciezi, te accepti, te placi asa cum esti?

Cum se manifesta lipsa stimei de sine?

Lipsa stimei de sine se reflecta in primul rand in probleme de comportament, atat la parinti cat si la copii.

A avea stima de sine nu inseamna, cum ar putea crede unii, a fi narcisist sau egocentrist, a te considera superior tuturor ci a avea o imagine realista asupra propriilor calitati si defecte, a-ti cunoaste punctele forte si a incerca sa lucrezi la punctele slabe.

Lipsa stimei de sine la un copil duce la neincredere in propriile forte, inhibitie, spirit de turma, influentabilitate, lipsa de sociabilitate, comportamente anti-sociale.

Ce putem face ca parinti pentru a ajuta la construirea stimei de sine a copilului?

Putem practica Attachement Parenting. Multi parinti au auzit de acest curent dar nu stiu exact “cu ce se mananca” si au impresia ca e un fel de secta in care se respecta niste reguli stricte si niste pasi ca niste algoritmi.

De fapt este simplu: a fi un parinte atasat inseamna a arata empatie fata de copil, a-i intelege nevoile si a-i raspunde cu promptitudine acestor nevoi.

A raspunde cu promptitudine nevoilor copilului duce la formarea valorii de sine, inca de nou-nascut copilul simte ca inseamna ceva din moment ce chemarile sale nu raman fara raspuns.

Pe cand ignorand plansetele lui, considerandu-le “rasfat” sau “santaj”, amanand cat mai mult raspunsul la nevoia lui de a fi luat in brate, mangaiat, hranit, schimbat ii subminam increderea in sine si in cei din jur.

In primii doi ani creierul copilului creste foarte repede de aceea sunt acesti doi ani atat de importanti si se pune accent pe rolul parintilor in acesti primi ani.

Putem sa ne imbunatatim propria incredere in sine. Se spune ca “parinteala” este terapeutica si in calitate de parinti putem sa ne vindecam propriile rani din copilarie si sa ne imbunatatim imaginea de sine.