Stim, se fac numeroase glume legate de diferentele de mentalitate si comportament dintre mamele de baieti si cele de fetite. Dar, tinand seama de vorba batraneasca conform careia nu iese fum fara foc, se pare ca exista un sambure de adevar cand se vorbeste despre diferentele dintre mamele de baieti si cele de fetite. 

Ei si ce daca a lovit-o, doamna? Asa fac copiii!

Mamele de baieti sunt mai permisive. Societatea patriarhala in care inca traim ne educa, subtil, ca barbatii sunt, cumva, superiori femeilor. Ca ei trebuie protejati, menajati si intelesi.

Este o mentalitate intalnita in cea mai mare parte a familiior traditionale, chiar daca nu la intensitatea de acum 3-4 decenii. Aceasta este, se pare, explicatia pentru faptul ca mamele de baieti tind sa accepte mai multe din partea micutilor lor. 

Cum sa mergi in 4 labe cand te-am imbracat cu aceasta superba salopeta roz pal??

Mamele de fete sunt deseori mai critice. Ele isi pregatesc fetitele sa dea piept cu o societate in care discriminarea pe baza de sex nu este recunoscuta, insa este inca prezenta.

Sansele de reusita in viata ale unei fete depind in mare masura de pregatirea ei pentru lume, de aceea mamele de fete au tendinta de a le impinge sa isi depaseasca limitele. 

Zau ca nu exagerez, dar eu copil mai destept ca asta nu am vazut!

Mamele de baieti sunt mai putin obiective. Sa recunoastem, daca o mama de fetita poate accepta, cu neplacere, e adevarat, sa i se atraga atentia asupra aspectelor asupra carora trebuie sa se concentreze in lucrul cu copilul sau, mamele de baieti sunt mult mai putin deschise criticilor.

Din pacate, cele mai multe dintre mamele de baieti nu vor sa recunoasca nici fata de ele insele ca baietelul lor nu este perfect, cine este? 

Ce daca e mica? Cum se invata acum o sa se poarte si mai tarziu!

Mamele de fete sunt mai stricte. Chiar daca societatea s-a schimbat substantial in ultimii 50 de ani, mamele de fete tind sa isi puna problema „facutului de rusine” inca dinainte ca fetitele lor sa fi scapat de scutece. Ele tind sa le permita fetelor lor mai putine lucruri decat o fac mamele de baieti.

E fetita, deci sa se joace cu papusile !

Mamele de fete sunt interesate de activitatile „pentru fetite”. Nu se va intampla prea des ca o mama de fetita sa isi incurajeze copila catre practicarea unui sport sau catre o activitate „baietoasa”.

Mamele de fetite sunt interesate de dansuri, balet, pian sau vioara, modelling si altele asemenea si nu par deloc impresionate de forta cu care cea mica suteaza in minge, de viteza pe care o atinge cand face ture de patinoar sau de numarul de tractiuni pe care reuseste sa il faca. 

Mama, lasa caruciorul, ia de-aici basculanta!

Mamele de baieti sunt, din contra, pornite catre activitati mai „razboinice”. Baietii lor vor merge la tenis sau fotbal, vor primi sabii, pistoale si masinute si vor fi intens descurajati in pornirile lor pline de interes fata de jocurile de rol legate de papusi, carucioare sau bucatarii.

Este adevarat, lucrurile inca se mai schimba in acest sens, dar presiunea pe care o pune societatea atunci cand observa un baiat care prefera acest tip de jocuri de rol este inca importanta. 

Si dupa cum iti spuneam, si-a varsat castronul cu ciorba drept in cap, manca-l-ar mama de copil inventiv!

Mamele de fete sunt mai retinute in ceea ce priveste reusitele copilului lor. Este adevarat, toate mamele se mandresc cu realizarile celor mici, de la primul pipi facut la olita pana la momentul in care au invatat sa citeasca, socotelile pe care le fac sau talentul de care dau dovada.

Totusi, mamele de fetite se pornesc, parca, ceva mai greu sa isi laude copiii si tind sa o faca doar daca interlocutorul manifesta vreun strop de interes fata de subiect. Asta spre deosbire de mamele de baieti, care nu rateaza nici o ocazie si nici o ureche nou-aparuta in preajma ca sa isi impartaseasca cu vioiciune bucuria! 

Tu ce diferente ai mai observat intre mamele de fete si cele de baieti? Sunt acestea simple generalizari, sau au si un sambure de realitate?