Ce este anestezia epidurala?

Anestezia epidurala este o anestezie regionala care te face sa nu mai simti durerea intr-o anumita zona a corpului.

Administrata in timpul nasterii naturale, ea ar trebui sa ofere mai degraba o diminuare a durerilor resimtite, decat o totala lipsa de sensibilitate, si vei vedea in urmatoarele randuri de ce.

Anestezia epidurala montata la nastere are ca efect blocarea transmiterii impulsurilor nervoase in jumatatea inferioara a corpului. Cu alte cuvinte, senzatia de durere nu mai ajunge sa fie procesata de catre creier. Astfel se obtine o senzatie de amorteala. 

Cum se administreaza anestezia epidurala la nastere?

Anestezia epidurala este administrata de catre medicul anestezist. Inainte de asta, ti se va monta o branula si ti se vor administra in perfuzie 1-2 litri de lichide, pentru ca medicul sa se asigure ca tensiunea ta nu va cadea brusc odata cu administrarea anesteziei.

Medicul te va ruga sa iti curbezi spatele cat de mult posibil, fie aplecandu-te mult in fata, fie stand culcata pe partea stanga, intr-o pozitie semifetala.

Zona in care va fi montat cateterul este in prealabil stearsa cu o solutie dezinfectanta. Un ac lung va fi folosit pentru a patrunde in spatiul dintre vertebre, langa coloana. Odata ajuns in pozitia corecta, acul va fi inlocuit cu un tubulet fin din plastic moale, care va ramane fixat. Acest tubulet este denumit cateter si este folosit pentru administrarea anestezicului.

Cand se monteaza epidurala?

Ca regula generala, anestezia epidurala se monteaza atunci cand travaliul este activ, in plina desfasurare, si cand dilatatia gravidei este de 4-5 cm. Anestezia epidurala are tendinta de a incetini travaliul, asadar medicul va trebui sa se asigure intai ca esti pe drumul cel bun spre intalnirea cu bebe, inainte de a accepta sa iti ofere anestezia.

Care sunt avantajele anesteziei epidurale?

Exista cateva avantaje incontestabile ale anesteziei epidurale. Dintre ele, enumeram:

  • Te poti odihni putin daca travaliul este unul lung
  • Iti amelioreaza durerile din timpul nasterii, pe care unele mame nu sunt pregatite sa le intampine si sa le depaseasca
  • Iti permite sa ramai treaza si sa participi activ la nastere