Suptul degetului este un obicei care ii ingrijoreaza pe multi parinti. Te intrebi cand si de ce apare sau cand si cum scapam de el?

Cand incepe bebelusul sa isi suga degetul?

Dupa varsta de 3-4 luni dezvoltarea motorie a bebelusului este suficient de avansata incat el sa reuseasca sa isi bage degetul in gura. Este, in plus, varsta la care suptul este inca un act reflex, si la care incepe sa se apropie eruptia dentara, care creeaza o stare de disconfort la nivelul gingiilor.

Asadar, suptul degetului la bebelusi apare undeva in jurul varstei de 4-5 luni, dar poate aparea, in unele situati, mult mai devreme sau mai tarziu. 

De ce isi sug unii bebelusi degetul?

Actul suptului este un act reflex pana dupa varsta de 6 luni. Pe langa sursa de hrana, suptul asigura o stare de calm si liniste. Bebelusul se simte in siguranta in timp ce suge, se afla in bratele mamei, in cel mai fericit caz chiar la sanul mamei, este invaluit de o stare de bine.

In cazul in care, in momentele sale de stres, singuratate, foame, durere, tristete, cand plange si isi reclama nevoia de liniste si siguranta, bebelusul nu este prompt ajutat si calmat de catre mama, el va cauta diverse substitute care sa il ajute sa se linisteasca.

Suptul degetului este unul dintre ele, pentru ca s-a demonstrat ca suptul in sine duce la o scadere a hormonilro de stres. Este o simpla amagire, mai naturala si mai la indemana bebelusului decat folosirea suzetei. 

Suptul degetului este normal, sau indica o nevoie nesatisfacuta?

La aceasta intrebare este dificil de raspuns. Desigur ca toti bebelusii ar prefera sa fie in permanenta in contact fizic cu mama si sa aiba acces nelimitat la sanul acesteia, sursa de hrana si de iubire. Din diferite motive acest lucru nu este posibil 24/24, 7 zile pe saptamana.

Studiile au demonstrat ca acei bebelusi care reusesc sa se calmeze singuri, sugandu-si degetul, in loc sa faca un adevarat tantrum in cele 10 minute pana cand mami iese din baie, sunt mai echilibrati si mai linistiti decat cei care nu apeleaza din proprie initiativa la aceasta metoda. 

Citeste mai departe despre suptul degetului la bebelusi.