Odata cu aparitia primilor dintisori, creste preocuparea parintilor pentru sanatatea dentara a micutilor lor. Si pe buna dreptate, medicii pediatri si stomatologi recomanda inceperea periajului dentar odata cu aruptia primului incisiv.

Insa, se stie, copiii alaptati sug de mai multe ori in timpul noptii, adorm la san, asadar spalatul pe dinti inainte de culcare este o incercare frumoasa, dar eficienta, daca e sa o comparam cu modul in care noi, adultii, ne facem igiena orala inainte de culcare. Sa fie alaptarea cauza cariilor la copiii mici, asa cum sugereaza unii medici stomatologi? 

Raspunsul dat de La Leche League si de numerosi specialisti este NU! Alaptarea nu creste riscul de aparitie a cariilor la copii. Din contra, este cea mai putin probabila cauza de aparitie a cariilor la cei mici.

De ce alaptarea NU favorizeaza aparitia cariilor?

Laptele si substantele antibacteriene. Laptele matern contine o serie de substante antibacteriene care incetinesc dezvoltarea bacteriilor din gura celui mic. In plus el contine o cantitate mult mai mica de zaharuri decat laptele praf, care e alternativa alimentara inferioara a laptelui matern.

Laptele matern nu intra in contact cu dintii. Atunci cand este alaptat, copilul prinde sanul undeva in partea posterioara a cavitatii bucale. Prin urmare, laptele matern practic nici nu intra in contact cu dintii. Explicatia nu este valabila in cazul copiilor care primesc lapte cu biberonul. Indiferent daca biberonul contine lapte praf sau lapte matern, tetina este tinuta in partea anterioara a cavitatii bucale, iar dintii intra in contact cu continutul biberonului.

Uscaciunea gurii este o alta cauza care favorizeaza dezvoltarea cariilor. Productia de saliva este fiziologic incetinita noaptea, iar respiratul pe gura, des intalnit la copii, agraveaza situatia. In cazul copiilor alaptati care sug de mai multe ori pe noapte, productia de saliva este stimulata.

Cauza cariilor. Cauza principala a aparitiei cariilor – facand abstractie de cauze ereditare – este reprezentata de existenta in cavitatea bucala a unei bacterii denumita Streptococcus mutans. Aceasta bacterie descompune zaharurile din alimente si creeaza un mediu acid care este extrem de nefavorabil pentru smaltul dintilor.

Majoritatea adultilor sunt purtatori ai bacterie Streptococcus mutans, de aceea respectarea regulilor de igiena este esentiala. Adultii pot transmite bacteria copiilor atunci cand le gusta mancarea ca sa se asigure ca nu e fierbinte, atunci cand ii pupa pe gura, cand le „curata” suzeta in propria gura si asa mai departe.

Laptele matern contine lactoferina, care are abilitatea unica – atunci cand ne referim la diversele tipuri de lapte cu care poate fi hranit un bebelus – de a ucide Streptococcus mutans. Prin urmare, putem considera chiar ca laptele matern este un veritabil „medicament” care intretine si favorizeaza sanatatea dentara.

Studiile efectuate de medici stomatologi si medici pediatri in ultimele doua decenii au ajuns la concluzia unanima ca alaptarea noaptea si alaptarea prelungita nu au nici un impact negativ asupra sanatatii dintilor celor mici.

Alaptarea ar trebui continuata cat mai mult, iar copiii ar trebui sa se bucure de beneficiile laptelui matern atat cat este confortabil pentru ei si pentru mamele lor. 

Pe de alta parte, suntem de acord ca daca un copil mic are deja mai multe carii si exista evidenta unei calitati indoielnice a smaltului dentar, este datoria parintilor sa faca absolut tot ceea ce este omeneste posibil pentru a incetini degradarea dintisorilor de lapte. Printre aceste solutii se poate numara si refuzul administrarii de alimente de orice fel pe timpul noptii, alaptarea in timpul zilei ramanand la dorinta copilului. 

Tu ai primit sfaturi legate de alaptarea nocturna si sanatatea dintilor celui mic? Cine ti le-a dat, pediatrul sau stomatologul? L-ai dus pe cel mic la vreun control stomatologic pana acum?