Eructatul – ragait, in termeni populari – este important in cazul bebelusilor, mai ales inainte de varsta de 3-4 luni.

Odata ce bebelusii devin ceva mai mobili, si eructatul se va produce mai usor si va necesita mai putina bataie de cap din partea ta sau chiar deloc. Insa pana atunci, este recomandarea medicilor pediatri sa il ajuti pe cel mic sa eructeze dupa fiecare masa de lapte. 

De ce trebuie bebelusii sa eructeze?

Cand sug la san, dar mai ales la biberon, bebelusii  inghit si o cantitate mai mica sau mai mare de aer. Insa stomacul lor este micut, asadar aerul inghitit ocupa locul catorva mililitri de lapte in plus.

Sfincterele care inchid stomacul nu sunt suficient de mature incat sa ramana inchise dupa inghitirea bolului alimentar.

Prin urmare, daca nu il ajuti pe bebe sa eructeze imediat dupa masa, aerul poate impinge cu presiune o cantitate oarecare de laptic inapoi pe esofag, aparand riscul ca cel mic sa se inece sau sa aspire continut gastric.

Nu in ultimul rand, aerul ramas in stomac va pleca mai departe, in intestinele micutului, fiind una dintre cauzele renumitelor colici. 

Cum il ajuti pe bebelus sa nu inghita mult aer la masa?

De cele mai multe ori, bebelusul inghite aer atunci cand mananca lacom sau cand laptele ii vine cu un flux prea mare.

Daca bebelusul este alaptat, poti incerca sa detensionezi putin sanii inainte de a-l atasa. Astfel, cand se produce bine-cunoscutul let-down, ejectia laptelui, presiunea acestuia nu va fi prea mare.

Daca bebelusul tau este hranit cu biberonul, alege o tetina cu un flux adecvat varstei si urmareste-l cum se impaca cu ea. Schimba tetinele regulat, pentru ca orificiile sa nu se largeasca. 

Cum il ajuti pe bebelus sa eructeze dupa fiecare masa?

Ridicarea pe umar. Cea mai frecventa tehnica de a face asta o reprezinta ridicarea bebelusului pe umar si mangaierea sa pe spate. Atingerile usoare cu podul palmei ajuta bula de aer din stomac sa se ridice si, ulterior, sa se elimine.