Se stie ca romanii au o sumedenie de traditii frumoase, de obiceiuri stravechi. Unele merita sa fie transmise din generatie in generatie insa trebuie sa recunoastem ca avem si niste obiceiuri anacronice dupa care nu ar trebui sa sufere nimeni daca ar disparea. 

Spre exemplu nici nu ar fi de mirare daca in dictionarele romanesti ar aparea urmatoarea definitie:”caciula = obiect vestimentar de purtat pe cap de catre adulti cand este frig afara si de purtat mereu, inclusiv in casa, indiferent de anotimp, de catre bebelusi; obiect de interior indispensabil bebelusilor”.

Caciulita la bebelusi - De unde pana unde acest “obicei stramosesc”?

Posibil ca toti sa avem in arhive poze cu noi mici-micuti cu modelul clasic de caciulita “de interior”, aceea care ne acoperea capul ca o casca, facandu-ne sa parem niste pui de foca, dragalasi, de altfel.

Posibil ca vremurile grele in care am copilarit multi sa fi justificat acel “accesoriu”, se stie ca in vremea comunismului totul era dat cu ratia, inclusiv caldura in casa.

Insa de ce are in continuare succes in randurile multora acea “moda”, ce-i determina pe unii parinti sa tina copilul cu caciula in interior si in vremurile noastre moderne, cand putem regla caldura in interior cum vrem noi?

Iata principalele cauze ale “portului caciulitei in casa”:

Traditiile. Sfaturile membrilor familiei (mame, soacre, bunici, matusi etc) care “stiu mai bine” fiindca “au experienta”. Multe mame pun caciulita copilului in casa pur si simplu fiindca au impresia ca e un “must-have” din moment ce toate generatiile din familie asa au crescut.

Frica de a nu se imbolnavi copilul: multe mame vad ca nou-nascutul e o creatura foarte fragila si ar vrea sa il fereasca de orice pericol, ceea ce este normal.

Dar prin incotosmanatul excesiv al bebelusului, inclusiv cu “cireasa de pe tort” si anume “caciulita in cap” nu fac decat sa sensibilizeze copilul, sa il transforme intr-o “floare de sera” care se va imbolnavi mai des decat alti copii tocmai din cauza grijii excesive a mamei. 

Mituri. Miturile propagate, de genul:”cata vreme copilul are fontanela deschisa trebuie tinut cu caciula in casa, fiindca pe acolo intra aer rece si risca sa faca meningita” sau “copilul pierde caldura prin cap mai mult decat prin corp de aceea trebuie capul acoperit mereu altfel face hipotermie”.

Insa rolul fontanelei este cu totul altul, si anume de a permite nasterea vaginala si de a permite craniului sa creasca in diametru si in niciun caz nu “predispune la raceli” daca e “descoperita” si cu atat mai putin la meningite.

Credinta ca este un obiect indispensabil dupa baie. Unele mame pun caciula copilului strict dupa baie, mai ales daca bebelusii au par mai mare, pentru a nu raci stand cu parul ud.