Doctorul de familie sau pediatrul te poate ajuta mult in demersul alaptarii sau, dimpotriva, te poate sabota. Iata cum recunosti un medic cu adevarat pro-alaptare.

Din pacate alaptarii i se aloca extrem de putin timp in cursurile facultatilor de Medicina si unele cadre medicale nu au notiuni prea vaste in legatura cu acest aspect atat de important astfel incat de multe ori alaptarea esueaza, paradoxal, tocmai “la sfatul medicului”.

Pentru ca doctorul se bucura de incredere in general este foarte important ca mamele sa gaseasca persoana potrivita care sa incurajeze alaptarea. Iata care ar fi diferentele dintre un medic intr-adevar pro-alaptare si unul care doar in aparenta este asa si care de fapt saboteaza actul alaptarii:

Identifica de la inceput diverse piedici in calea alaptarii. Un doctor pro-alaptare nu va stabili de la inceput ca nu vei putea alapta deoarece “sanii nu au conformatia necesara/ sunt prea mici/ mameloanele sunt ombilicate/copilul s-a nascut prea mare sa se sature numai cu lapte matern/ esti vegetarian/esti prea slabuta” sau orice alt motiv care in realitate nu este o piedica in calea alaptarii.

Nu recomanda alaptarea la program. Doctorul pro-alaptare recomanda alaptarea la cerere, atat ziua cat si noaptea, in nici un caz la program, la minimum 3 ore pe motive absolut neintemeiate sau mituri precum “stomacul copilului trebuie sa se odihneasca/ mama trebuie sa se odihneasca/alaptand prea des nu se reface productia de lapte”.

Un doctor care este informat cu privire la alaptare nu-i va spune mamei ca are laptele “prea slab” sau prea ”prea gras”, nu-l va caracteriza drept “obez” pe un sugar alaptat exclusiv si va sti ca la copiii alaptati exlusiv nu e un motiv de ingrijorare nici un numar mare de scaune zilnic, nici un scaun o data la cateva zile. 

Medicii pro-alaptare cunosc directivele OMS si recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni si continuarea alaptarii pe parcusul a doi ani si mai mult, atat timp cat isi doresc copilul si mama.

In niciun caz nu va recomanda inceperea diversificarii la 4 luni, intarcarea la maximum un an ci va incuraja mama sa alapteze pe cat de mult posibil.

De asemenea va sti ca laptele matern continua sa aiba beneficii enorme si valoare nutritionala pe tot parcursul alaptarii, chiar si dupa 1-2-3 ani si nu va da “verdicte” de genul “dupa 1 an laptele e doar apa chioara, e alint, trebuie intarcat ca e mare”.