Mersul pe varfuri este un obicei destul de frecvent intalnit in cazul copiilor mici, care abia acum incep sa se deplaseze biped.

La cea mai mare parte a copiilor acest obicei nu are nici o semnificatie, pur si simplu celor mici li se pare mai usor sa isi tina echilibrul in aceasta pozitie. Pe masura ce devin mai priceputi in ale mersului, copiii renunta de la sine la mersul pe varfuri.

Ca idee, daca devoltarea fizica si mentala a copilului tau este una normala, mersul pe varfuri nu este un motiv de ingrijorare. 

Care sunt cauzele medicale care pot determina mersul pe varfuri la copii?

Desi de cele mai multe ori mersul pe varfuri nu este o problema, ci un obicei temporar care va disparea de la sine, exista si cateva cauze medicale care pot determina acest mod ciudat de a pasi:

  1. Tendonul lui Ahile prea scurt poate determina dificultati in incercarea de a atinge solul cu calcaiul.
  2. Paralizia cerebrala poate fi o cauza a mersului pe varfuri. Paralizia cerebrala determina tulburari de deplasare, tonus muscular si postura. Ea poate surveni in perioada de viata intrauterina, sau se poate declansa la nastere.
  3. Distrofia musculara este o boala genetica in care fibrele musculare sunt deosebit de sensibile si se deterioreaza in timp. Acest diagnostic poate fi suspectat daca initial copilul mergea bine, iar mersul sau s-a deteriorat ulterior.
  4. Autismul. S-a observat ca exista o conexiune intre mersul pe varfuri si autism, incomplet explicata pana in prezent.

Mersul pe varfuri la copii este riscant?

Mersul pe varfuri in sine nu declanseaza nici un fel de complicatii la cel mic. Insa probabilitatea ca el sa se dezechilibreze sau sa se impiedice este mai mare, avand in vedere ca suprafata de contact cu solul este mai mica decat daca ar pasi cu intreaga talpa. 

Mersul pe varfuri. Cand trebuie sa contactezi medicul?

Ca regula generala, e mai bine sa te asiguri ca totul e in regula, decat sa regreti ca ai actionat prea tarziu. Desi pana la varsta de 2 ani nu se considera ca mersul pe varfuri ar putea indica vreo problema, daca esti ingrijorata ar trebui sa discuti cu medicul pediatru care il are pe micutul tau in evidenta.