Am invitat-o pe Urania sa raspunda intrebarilor de mai jos pentru ca voi, cititorii revistei Clubul Bebelusilor sa deveniti niste parinti mai buni decat sunteti deja:

Ai observat probleme comune pe care le intampina parintii in relatia cu copiii? Care sunt cele mai frecvente dificultati, la modul general?

Urania: As spune ca de la cei mai multi parinti aflu cam aceleasi probleme: lipsa cooperarii copilului, crizele de furie – tantrum si perceptia majoritatii parintilor legata de lipsa de rabdare pe care o simt in relatia cu propriul copil. Majoritatea parintilor se plang ca sunt mai mereu tensionati, grabiti si pe punctul de a exploda la fiecare refuz al copilului.

Care sunt principalele cauze pentru care relatia parinte-copil devine anevoioasa?

Urania: M-as intoarce putin la radacina: atata vreme cat relatia cu propria persoana nu este una echilibrata, a-ti propune sa ai o relatie echilibrata cu altcineva – copil sau partener de viata, nu este deloc simplu. Ce vreau sa spun cu asta: majoritatea parintilor sunt foarte ocupati, agasati, stresati si cei mai multi dintre ei nu au ajutor in cresterea copiilor. Bunicii sunt sau nu prezenti, iar bonele dispar din peisajul familial odata cu intrarea la gradinita – de cele mai multe ori.

Copiii nu se mai pot juca afara, ceea ce face ca parintii sa devina principalii parteneri de joaca ai copiilor. Asta e bine pe de o parte, pe de alta parte cei mai multi parinti au renuntat la viata lor privata, multi chiar au un sentiment de vinovatie grozav, atunci cand isi iau timp pentru ei. Copiii nu mai au la randul lor timp pentru joaca libera, alearga prea putin, stau prea mult pe scaune si in fata gadget-urilor sau temelor, si nici ei nu sunt mai putin stresati decat noi...Pe un astfel de fond al luptei contra cronometru, fara relaxare si timp petrecut pe indelete, din cand in cand, cu lucruri care iti fac placere, “oala” este mereu sub presiune... 

Mai departe mergand, ceea ce eu cred ca este cauza principala a problemelor in relatia parinte-copil este nevoia de control.

Incercam prea mult sa ne controlam pe noi, apoi ne controlam copiii, sa-i “facem sa faca ce vrem noi”, exista prea mult “trebuie” si prea putin spirit ludic. Ne straduim prea mult sa fim parinti buni – stiu, este paradoxal ce spun, dar copilaria vine cu ceva extraordinar: cu umor si cu bucurie.

Daca transformi totul intr-o batalie, intr-un maraton, intr-o lupta competitionala despre “cine-i cel mai bun parinte” si “cine-i cel mai bun din curtea scolii”, pierzi cu totul din vedere exact ceea ce e minunat in a avea un copil: faptul ca timpul incepe sa treaca altfel, ca pana sa se duca sa se imbrace mai gaseste 2 lucruri fascinante pe drum – care-l vor intarzia, ca gandacelul de pe asfalt este fabulos – si hai sa ne oprim sa-l vedem si ca oricum nu conteaza daca hainele sunt murdare sau neasortate. Conteaza ca am experimentat cea mai grozava tavaleala prin frunzele din parc! Mai apoi, chiar trebuie sa aiba note mari la toate materiile? Si ce daca ia un 5? Si ce daca? In general, aceasta intrebare este cheia pentru a ne intoarce la lucrurile cu adevarat importante...

Domeniul “parentingului” inglobeaza zeci de curente, de “linii directoare”, sufera mereu schimbari, se descopera noutati. Care este conceptia ta asupra parentingului, care crezi ca sunt lucrurile esentiale care te fac un parinte bun?

Urania: Esti un parinte bun cand esti o persoana buna, punct. Ceea ce este minunat in a fi parinte este ca te face sa fii un om mai bun. Aceasta experienta scoate din tine o serie de convingeri limitative, te face sa te redescoperi, sa devii iarasi viu, sa te bucuri de primii fulgi de zapada si sa alergi prostindu-te prin parcuri.

Am o singura linie directoare: copiii nostri nu ne apartin – nu-s ai nostri sa facem ce vrem cu ei. Rolul nostru este de a-i ajuta sa ajunga la potentialul lor maxim, dar pe calea lor, care poate ca nu ne place si noua nu ni s-ar potrivi.

Iubirea neconditionata este ceea ce poate fi un “curent”? Stiu, vorbeste multa lume despre iubirea neconditionata, dar este cel mai greu lucru de simtit si demonstrat. Daca n-ar fi, n-as auzi in fiecare zi, de mai multe ori pe zi, parinti spunand copiilor lor: “daca nu vii cu mine acum, te las aici”. 

Ceea ce ofer eu parintilor, in conferintele si workshop-urile pe care le sustin in toata tara, sunt tehnici – care sa-i ajute sa creasca si sa dezvolte nu atat relatia, dar acele comportamente, abilitati sau atitudini pe care orice parinte le doreste demonstrate de copilul lui, pe termen scurt sau lung: stima de sine, responsabilitatea, stiinta de-a lua decizii, de-a rezolva probleme, autoreglarea – managementul propriilor emotii, felul in care relationeaza cu ceilalti, pentru a enumera doar cateva. Si totul sub aceeasi umbrela: a iubirii neconditionate.

Le ofer, de fapt, ceea ce au pierdut de mult, unii dintre ei: controlul. Si, pierzandu-l, au inteles sa-l recapete in cele mai ineficiente moduri: recompense, pedepse, amenintari, rugaminti, santaj emotional, certuri...