Regulile de aur ale diversificarii alimentatiei la bebelusi

Diversificarea trebuie sa inceapa la varsta de 6 luni. Pana la aceasta varsta bebelusul trebuie sa primeasca exclusiv lapte, fie el matern sau lapte praf.

Exista situatii in care este recomandata inceperea diversificarii mai devreme, insa acestea sunt exceptii rare, iar recomandarea de incepere a diversificarii nu o va face medicul de familie sau mediul pediatru, ci medicul specialist gastroenterolog pediatru. 

Bebelusul trebuie sa fie pregatit pentru diversificare. Exista 3 indicii principale ca bebelusul este pregatit sa accepte mancarea solida:

  • Sta singur in fundulet
  • A pierdut reflexul de a impinge afara cu limba mancarea care ajunge in spatele gurii
  • Este capabil sa apuce bucatele de mancare si sa le duca singur in gura.

Atentie! Exista 2 lucruri pe care bebelusii incep sa le faca in jurul varstei de 4 luni si care NU au nici o legatura cu diversificarea:

  • Sa se trezeasca noaptea mai des decat pana atunci
  • Sa isi bage pumnii in gura si sa ii roada.

Inceperea diversificarii trebuie asociata si cu administrarea de apa. Foloseste o cana cu pai sau cu cioc de silicon, nu un biberon. Citeste mai multe aici despre hidratatrea bebelusului

Pana la 1 an, copilul trebuie doar sa experimenteze. Exista in limba engleza o zicala care suna si mai bine decat atat: Food is for fun until baby is one. Este destul de probabil ca micutul sa nu fie interesat de mancare si sa o refuze.

Nu e un motiv de ingrijorare si nu ar trebui sa insisti, lasa-i cateva zile pauza si ofera-i iar. Lasa-l pe bebelus sa isi foloseasca mainile pentru a testa consistenta mancarii si pentru a o duce catre gura de indata ce manifesta interes sa faca asta. 

Inceperea diversificarii nu este deloc sinonima cu debutul intarcarii. Din contra, mamele trebuie sa ofere in continuare sanul la cerere, caci copilul are nevoie de caloriile pe care le ia din laptele matern.

Comparativ, 1 g de lapte contine mai multe calorii decat 1 g din orice fruct sau leguma, asadar daca insisti in aceasta faza sa ii oferi copilului prea multa mancare solida, e ca si cum l-ai pune la regim. 

Nu te grabi cu diversificarea! Fiecare aliment nou se introduce treptat, respectand regula celor 4 zile. Vei incepe cu o lingurita, crescand progresiv cantitatea daca cel mic il tolereaza fara probleme. Se introduce un singur aliment nou odata! 

Citeste mai departe despre regulile de aur ale diversificarii!