Toata lumea stie ca in burtica mamei bebelusul se formeaza din cele doua celule care se contopesc. Ca i se formeaza fiecare organ, fiecare parte a corpului, ca pana la nastere creste si creste.

Dar aproape nimeni nu isi pune problema ca bebelusul invata inca de cand e in burtica mamei. Iata ce:

Vocea mamei. Desi felul in care te aude bebelusul din burtica seamana cu felul in care auzi atunci cand esti cu capul scufundat in apa, el totusi te aude!

S-a demonstrat ca imediat dupa nastere sugarul este capabil sa distinga vocea mamei dintre mai multe voci pe care le aude, si ca vocea mamei si a tatalui il linistesc, spre deosebire de alte voci straine.

Nu e nici o problema daca nu te simti confortabil cantand sau citind povesti unui bebelus nenascut, sau daca ti se pare usor ciudat sa ii vorbesti cu voce tare. El este expus permanent la discutiile pe care le porti, zi dupa zi, cu toti cei din anturajul tau, asa ca te aude vorbind chiar daca nu i te adresezi direct. 

S-a observat de asemenea ca nou-nascutii tind sa se linisteasca mai repede atunci cand asculta muzica la care au fost expusi in repetate randuri cand erau in uter.

Bebelusii sunt asadar capabili sa deosebeasca mai multe linii melodice intre ele si sa o recunoasca pe cea la care au fost expusi mai frecvent in perioada sarcinii. 

Bebe recunoaste limba. Nu numai ca fatul este obisnuit cu vocea mamei si a tatalui, vocile pe care le aude cel mai des, dar s-a constatat ca el deprinde si sonoritatea limbii pe care o vorbesc parintii, ritmul in care se vorbeste, „muzica” limbii. 

Mirosul mamei. Oricat ar parea de ciudat, mirosul mamei ii este familiar nou-nascutului. Pus in contact piele pe piele, nou-nascutul se linisteste asezat pe mama lui, fapt care nu se intampla daca in locul mamei se afla orice alta persoana. 

Bebe invata sa inghita. Inca din perioada petrecuta in burtica, bebelusul stie sa inghita. El inghite lichid amniotic, formand, ulterior, urina si primul meconiu. Corpul sau mic se antreneaza pentru primele clipe de viata, cand se va atasa la sanul mamei si va inghiti primele picaturi de colostru.