Cat inca este in burtica lucrurile sunt simple: prin sangele matern, bebelusul primeste toti nutrientii de care are nevoie.

In primele 6 luni de viata, nevoile sugarului sunt satisfacute perfect de catre laptele matern.

Oricand la dispozitia celui mic, la temperatura potrivita, ferit de amestecul bacteriilor enteropatogene, plin de anticorpi care sa il mentina sanatos, laptele matern este o binecuvantare si este singurul aliment perfect pentru bebelusi pana la varsta de 6 luni. 

Nevoile nutritive ale bebelusilor dupa varsta de 6 luni 

Incepand cu varsta de 6 luni, nevoile nutritive ale bebelusului nu mai pot fi integral suplinite de laptele matern sau laptele praf. Bebelusul devine mult mai mobil, cresterea sa este inca accelerata, asa ca si nevoile sale sunt mai mari.

Consumul sau de energie este mult mai mare acum, cand se rasuceste, sta pe burtica si in fundulet, se intinde dupa jucarii, petrece o buna parte a timpului treaz.

Iata ce este esential sa contina dieta sa, pentru a preveni aparitia unor carente:

FIERUL. Rezervele de fier de la nastere sunt suficiente pentru primele 4-5 luni de viata ale bebelusului. Apoi insa, ele scad, iar bebelusul dezvolta o anemie de diferite grade. Fierul este absolut necesar pentru ca bebelusul tau sa creasca sanatos.

In absenta fierului, sangele sau nu este capabil sa transporte o cantitate satisfacatoare de oxigen, astfel ca toate organele sale au usor usor de suferit. Se considera ca la varsta de 6 luni necesarul de fier al bebelusului este de aproximativ 11 mg pe zi.

Pediatrul copilului tau iti poate recomana sa faci un set de analize pentru a verifica daca este necesara suplimentarea fierului dintr-o sursa medicamentoasa sau daca anemia poate fi prevenita sau remediata exclusiv prin alimentatie.

ZINCUL. Necesarul zilnic al bebelusului in varsta de 6 luni este de 3mg de zinc.

Acest mineral joaca un rol important in producere celulelor albe, leucocitele, care lupta impotriva infectiilor. In plus, zincul este implicat in cresterea celulelor corpului si in repararea acestora.

Surse bune de zinc sunt branza, laptele integral, iaurtul, lintea si cerealele. De asemenea, multe dintre cerealele pentru bebelusi au adaugat zinc.

CALCIUL.  Necesarul zilnic de calciu pentru bebelusul tau este de 500mg.

Calciul este implicat in dezvoltarea scheletului si a dintilor. Trebuie sa stii ca laptele matern este o sursa de calciu asimilabil mult mai buna decat orice formula de lapte praf. Alte surse de calciu pentru bebelus sunt branza, sucul de portocale, ovazul si iaurtul.