Sarcina este o perioada relativ scurta din viata unei femei, in care ea trebuie sa se daruiasca intru totul bebelusului pe care il poarta in pantece. Ai timp o viata intreaga pentru a testa, experimenta, incerca, face mici excese, satisface mici placeri. Insa in aceasta perioada in care o alta viata in afara de a ta depinde de tine, este preferabl sa eviti unele greseli aparent nevinovate. 

Greseli in timpul sarcinii - Mancatul in exces

Stim, gravidele sunt indemnate de toti binevoitorii sa manance pentru doi. Sa manance cat mai mult ca sa creasca bebelusul, ca sa aiba resurse, ca sa nu aiba carente, ca sa poata alapta si asa mai departe.

Ei bine, realitatea este ca nu e nevoie sa mananci cat pentru doi. Este un obicei prost si daunator si tot tu vei avea de muncit dupa nastere, ca sa scapi de kilogramele adunate in exces.

In perioada unei sarcini monofetale, necesarul energetic al gravidei este doar cu 50% mai mare decat cel dinainte si, ca in cazul multor alte lucruri, primeaza calitatea, nu cantitatea. Asadar concentreaza-te asupra unei diete echilibrate, complete si sanatoase, nu asupra ideii de a manca cat mai mult. Mult nu inseamna intotdeauna mai bun!

Greseli in timpul sarcinii - Sedentarismul

Este in firea societatii actuale sa incerce sa protejeze gravida. Este laudabila aceasta initiativa, insa viitoarea mamica nu ar trebui sa se transforme intr-o pseudobolnava!

Este recomandabil sa discuti cu medicul obstetrician si sa il intrebi ce tip de exercitiu fizic poti practica pe perioada sarcinii. Intr-o sarcina fara pobleme, mersul pe jos, stretchingul, inotul sunt doar cateva tipuri de miscare potrivite pentru gravide.

Mamicile care reusesc sa se mentina active in perioada sarcinii au parte de mai putine kilograme in plus si au de obicei travalii scurte si nasteri usoare. Desigur, este esential sa te consulti cu medicul, deoarece in unele situatii speciale el poate recomanda evitarea oricarui efort sau chiar repaosul la orizontala pentru a da sanse sarcinii sa ajunga cat mai aproape de termen.

Greseli in timpul sarcinii - Baile fierbinti

Iti amintesti cu nostalgie de vremurile cand te scufundai ore in sir intr-o cada plina cu ala fierbinte si spuma? Cand uleiurile de baie, sarurile de baie, muzica in surdina si semiintunericul te ajutau sa te relaxezi? Ei bine, programeaza urmatoarea sedinta de Spa la domiciliu pentru dupa nastere!

Baile fierbinti sunt contraindicate in sarcina. In primul trimestru de sarcina, o temperatura corporala mai mare de 38 de grade se  poate asocia cu aparitia de malformatii.

Ulterior in decursul sarcinii, baile fierbinti pot declansa travaliul prematur. Asadar este bine sa te multumesti cu bai caldute si cu dusuri!