Multe mame cred ca “alapteaza exclusiv” desi dau copilului apa, ceai sau chiar sucuri de fructe insa acest tip de alaptare  presupune faptul ca sugarului nu i s-a oferit niciodata NIMIC altceva in afara de lapte matern.

Daca mama hotaraste sa dea bebelusului chiar si cate o lingurita de apa pe zi in zilele calduroase deja nu mai este vorba despre alaptare exclusiva ci “predominant exclusiva”!

De ce se recomanda alaptarea exlusiva in primele 6 luni?

Iata principale motive pentru care alaptarea exclusiva este recomandata in primele 6 luni ale bebelusului:

  • Laptele matern este singurul aliment de care are nevoie copilul in primele 6 luni, este ideal si complet si tine atat de foame cat si de sete, nefiind nevoie de absolut nici un alt lichid suplimentar, nici macar in vreme de canicula, caci alaptarea la cerere previne cu succes deshidratarea.
  • Organismul nou-nascutului este foarte sensibil in primele luni de la nastere iar laptele matern oferit direct de la san este singurul aliment/lichid steril, orice altceva putand fi supus contaminarii cu diverse bacterii sau virusi. Prin urmare prin alaptarea exclusiva este redus riscul infectiilor gastrointestinale.
  • Stomacul bebelusului nu este facut sa digere altceva decat lapte, de preferinta matern, in primele 6 luni.
  • Orice alt lichid sau aliment oferit bebelusului inseamna o cantitate mai mica de lapte matern ingerata deci aport nutritional mai mic. Ceaiul, apa, sucurile de fructe “fura” din volumul stomacului care ar trebui sa fie umplut de lapte matern pentru a asigura o buna dezvoltare a copilului.
  • Alaptarea exclusiva reduce mortalitatea infantila datorata unor boli precum diareea sau pneumonia si ajuta copilul sa se refaca mai rapid in eventualitatea contactarii unei boli.
  • Alaptarea exclusiva este un mijloc contraceptiv eficient care previne instalarea unei sarcini in primele 6 luni de la nastere daca se respecta anumite conditii simultan si anume: alaptarea sa fie practicata la cerere, de cate ori doreste bebelusul, indiferent de cat de scurt este timpul intre doua solicitari, intre alaptari sa existe maximum 3 ore distanta, atat pe parcursul zilei cat si pe parcursul noptii.

Ce se recomanda pentru incurajarea alaptarii exclusive?

De cele mai multe ori alaptarea exclusiva este impiedicata inca din maternitati, prin separarea mamei de nou-nascut, oferirea de glucoza si lapte praf copilului, practicarea la program si nu la cerere.