Alfie Kohn a umplut din nou sala si ne-a impartasit ideile sale despre educatie, parenting neconditionat, comportament uman in general

Mai exista un mijloc foarte agreabil dar mai greu accesibil - datorita distantei sau poate a costurilor si anume de a “absorbi” informatia direct de la sursa participand la o conferinta.

Am avut ocazia sa primim informatie pretioasa “live” de la celebrul Alfie Kohn, un autor cunoscut, indragit si, desigur, ca orice celebritate, controversat. Venit pentru a doua oara in Romania, la Bucuresti, Alfie Kohn a umplut din nou sala si ne-a impartasit ideile sale despre educatie, parenting, comportament uman in general. Ne face placere sa impartasim aceste informatii si cu cititorii revistei noastre.

Despre educatia traditionala in viziunea lui Alfie Kohn

despre-educatie-si-parenting-neconditionat-cu-alfie-kohn-in-romaniaIn primul rand trebuie sa stim ca Alfie Kohn incearca sa schimbe intreaga perspectiva asupra educatiei unui copil, considerand ca educatia asa-zis “traditionala” nu este adecvata.

Modul “traditional” in care este privit un copil este cel de “vai ce copil bun!”=”copilul acesta nu ma deranjeaza deloc”.

Societatea de acum si dintotdeauna ii accepta mai usor pe copiii complianti, care “nu deranjeaza”, sunt “bine-crescuti” si ii respinge prin critica/judecare/etichetare pe cei care nu fac decat sa fie autentici, asta insemnand invariabil ca la un moment dat “vor deranja” adultul.

Alfie Kohn ne indeamna sa vedem mai departe de clipa prezenta si sa ne intrebam:”care este scopul nostru pe termen lung in ceea ce priveste copilul, cum ne dorim sa fie el ca adult?” In Romania parintii participanti au raspuns la fel ca parintii din alte colturi ale lumii. Parintii doresc sa-si vada copilul: increzator in sine, fericit, empatic, echilibrat, curajos, implinit, liber, independent, cooperant, entuziast, respectuos.

Alfie atrage atentia ca unii din acesti termeni sunt usor contradictorii: ne dorim un copil independent dar si capabil sa coopereze cu ceilalti. In toata lumea parintele are planuri marete in ceea ce priveste devenirea copilului sau. Dar in acest caz trebuie sa tinem cont ca tot ce facem zi de zi contribuie la formarea lui ca adult, lucruri care par fara importanta influenteaza de fapt devenirea lui.

In prima parte a prelegerii sale Alfie isi propune sa combata un curent care are success si in ziua de azi in randurile parintilor si educatorilor: behaviourismul.

Doreste sa ne faca sa vedem de ce nu este buna o asemenea abordare avertizandu-ne din start ca nu ne va da “altceva” in loc, in sensul de o reteta sigura de a creste copii, caci a creste copii nu este echivalentul lui a face o tocanita delicioasa.

Nu putem urma un algoritm in educarea unui copil insa multi parinti asta isi doresc, o usurare a muncii, o reteta de genul:”10 pasi pentru a face copilul sa faca ce vreau eu”. Din acest motiv articolele si cartile care descriu metode sigure de a “repara un comportament indezirabil” sau de a “forma un comportament dezirabil” sunt bune de pus pe foc ne spune el fara menajamente.

Cartile care iti spun pas cu pas ce sa faci cu copilul tau in X situatie nu au nicio valoare fiindca nu toti copiii sunt  la fel. Pe cat de util este un articol de genul “cum sa schimbi un filtru de aer la masina in 10 pasi” pe atat este de inutil un articol in acelasi gen referitor la copil.

Frica de permisivitate

Alfie Kohn identifica o problema care tulbura viata parintilor si a educatorilor din toata lumea si din toate timpurile: FRICA DE PERMISIVITATE. Parintilor si profesorilor le este atat de frica sa nu “scape lucrurile de sub control/haturile din mana/sa nu ajunga sa aiba copii/elevi “rasfatati” incat devin excesivi de autoritari si de obsedati de control.

Ideea de a “controla” comportamentul copilului este lipsita de respect si minimalizeaza copilul caci are la baza ideea de putere a cuiva mai mare asupra a cuiva mai mic si mai slab.

Parintii nu sunt doar speriati de a fi prea permisivi ci si de a fi considerati de catre ceilalti drept permisivi! Suntem atat de afectati de “gura lumii”, de judecata celorlalti asupra noastra incat ne straduim sa fim autoritari si impunatori chiar si cand firea si instinctul nostru nu ne indeamna sa fim asa.

Cand copilul nostru are o manifestare considerata “nepotrivita” in public, in loc sa ne indreptam atentia lui pentru a identifica ce nevoi/dorinte/suparari are noi suntem atat de speriati ca lumea din jur sa nu creada “vai, ce copil rasfatat, ce parinte permisiv!” incat actionam cat mai “ferm”, pentru a “pune lucrurile la punct” si nu facem decat sa inrautatim situatia sau sa obtinem un “raspuns dezirabil” strict pe termen scurt.