Cum se ingrijeste corect bontul ombilical?

In primul rand trebuie sa stii ca bontul ombilical nu doare. Asadar nu trebuie sa iti fie teama sa atingi sau sa manevrezi usor clema atasata de el.

Exista cateva reguli pe care trebuie sa le respecti pentru ca vindecarea sa se produca cat mai repede si fara complicatii.

Atunci cand ii pui scutecul bebelusului tau, ai grija ca bontul ombilical sa ramana afara. Aceasta este valabil si pentru fetite, pentru ca contactul cu aerul grabeste uscarea lui, dar mai ales pentru baietei, la care paticularitatile anatomice ar face ca bontul ombilical ramas in scutec sa fie aproape in permanenta ud.

Exista si scutece speciale pentru nou-nascuti, care sunt decupate in zona ombilicului, insa poti folosi linistita scutecele normale, carora insa trebuie sa le indoi marginea superioara catre exterior, pentru a nu acoperi sau leza bontul ombilical.

Parerile referitoare la baia bebelusului inainte de caderea bontului ombilical sunt impartite. Unii medici spun ca nu este nici o problema sa ii faci celui mic baie in cadita, in timp ce altii recomanda ca nou-nascutii sa fie doar stersi cu o carpa curata si umeda pana la caderea buricului.

Cert este ca in maternitate nou nascutilor li se face zilnic baie la chiuveta, sub jetul de apa, dupa care sunt uscati bine. In aceasta privinta este bine sa urmezi sfatul medicului care il urmareste pe bebelus.

O data pe zi se recomanda tamponarea rapida a bontului ombilical cu betadina si pudrarea cu Baneocin. Aceasta reprezinta o masura preventiva menita sa evite dezvoltarea vreunei infectii locale. Intotdeauna te vei spala temeinic pe maini inainte si dupa efectuarea igienei locale a bontului ombilical.

Nu folosi alte medicamente sau substante decat cele recomandate de catre medic!

Ce este granulomul de bont ombilical?

La unii copii se formeaza acest granulom de bont ombilical. Deci clema si cei 2-3 centimetri de cordon ombilical s-au desprins, buricul nu pare complet vindecat, poate sangera usor sau se pot acumula scurgeri de limfa.

In acest caz, in functie de aspectul zonei respective, medicul de familie te poate indruma catre o sectie de chirurgie a spitalului de pediatrie sau te poate sfatui ce sa faci acasa.

Principiul metodei este acelasi si consta in cauterizarea zonei cu ajutorul unei substante caustice denumita nitrat de argint. Nitratul de argint este de asemenea si un foarte bun dezinfectant local.

Daca ti se recomanda sa il folosesti acasa, va trebui ca granulomul ombilical sa fie tamponat de 2 ori pe zi cu un betisor cu vata (sau cu un betisor destinat igienei urechilor) inmuiat in aceasta substanta caustica. Nu te ingrijora, bebelusul nu simte durere atunci cand faci asta, insa trebuie sa ai grija sa tamponezi doar zona indicata de medic, pentru a nu arde pielea din jurul buricului. 

Buricul bebelusului - Cand sa te ingrijorezi?

Trebuie sa cauti imediat ajutor medical daca bontul ombilical si zona inconjuratoare devin rosii, calde, dureroase sau umflate sau daca exista scurgeri de la nivelul bontului ombilical. Toate acestea pot indica evolutia unei infectii care, daca se agraveaza, ii poate chiar pune viata in pericol micutului tau! 

Tu cum ai ingrijit bontul ombilical al bebelusului? La cate zile i-a cazut buricul micutului tau?