Cele care aveau sani mici inainte si in urma sarcinii si a nasterii “s-au trezit” cu cateva numere in plus la sutien spera ca le vor ramane mari si dupa incetarea alaptarii, altele se tem ca daca alapteaza mult timp li se vor lasa sanii. Alte mame care alapteaza doar dintr-un san se tem ca vor ramane sanii de dimensiuni diferite. 

In primul rand mamele ar trebui sa afle ca modificarea sanilor dupa nastere NU are legatura cu alaptarea ci cu sarcina. Sarcina este cea care, prin valul de hormoni de care este insotita si fluctuatiile de greutate face ca sanii sa se schimbe.

Sa vedem mai intai cateva generalitati despre sani pentru a intelege in ce fel ii transforma maternitatea.

Sanii nu contin muschi ci sunt prinsi de muschii pieptului prin niste “benzi” numite ligamentele lui Cooper. Sarcina le aduce o multime de modificari pentru a-i pregati in vederea alaptarii: sanii devin mai mari, mameloanele si areolele mamare capata o culoare mai intunecata.

In general sanii cresc proportional cu cantitatea de tesut glandular si cu cantitatea de grasime existenta, de aceea sunt diferente de la femeie la femeie, unele schimband doar un numar la sutien, altele 2-3 numere si 2-3 marimi de cupa.

Datorita modificarii bruste a marimii si a valorii crescute a hormonului glucocorticoid multe femei capata vergeturi pe parcursul sarcinii, acest lucru depinzand si de elasticitatea pielii fiecareia, mostenire genetica sau daca a fost sau nu fumatoare.

Atat in timpul sarcinii cat si pe intreaga durata a alaptarii este foarte important sa se poarte sutiene ferme, dar comode, adaptate noilor masuri ale bustului, care prin preluarea greutatii excesive a sanilor le va preveni lasarea dar si aparitia vergeturilor.

Modificarile sanilor in sarcina si alaptare nu survin doar in sfera marimii ci sunt si de alta natura:

  • In sarcina si la inceputul alaptarii mameloanele sunt foarte sensibile, dureroase.
  • Ulterior areola mamara isi mareste dimensiunile si capata o culoare maronie.
  • Mameloanele se maresc si ele, sau daca initial au fost plate sau ombilicate se formeaza in urma suctiunii repetate a bebeluului. Culoarea lor devine de asemenea mai inchisa.
  • Pot aparea pe areola mamara mici protuberante, denivelari care se datoreaza glandelor Montgomery ce au un important rol in alaptare.