Pentru gravide – Cum sa eviti un start gresit in alaptare?

Iata in primul rand ce sa faci legat de acest lucru pe parcursul sarcinii:

Informeaza-te! Se spune ca “informatia inseamna putere” si acest lucru este perfect valabil in ceea ce priveste alaptarea. Cauta informatii de calitate, pe site-uri de specialitate, apeleaza la consultant in alaptare, foloseste-te de experienta unor mame care au alaptat indelungat si fara probleme majore. In Clubul Bebelusilor gasesti o sectiune intreaga dedicata alaptarii bebelusului.

Ai incredere in tine! Multe mame pornesc de la premisa ca poate nu vor putea alapta, se intreaba “daca vor reusi” sa alapteze, se gandesc ca poate “nu vor avea lapte”. Aceasta nu este o atitudine constructiva: trebuie sa fii convinsa ca vei putea alapta si ca daca natura ne-a facut mamifere nu va da gres nici la momentul nasterii.

Intereseaza-te de politica maternitatii in care vei naste. Practica majoritatii spitalelor de a desparti nou-nascutul de mama, de a descuraja alaptarea la cerere, de a indopa copilul cu lapte praf duce in multe cazuri la compromiterea alaptarii. Fii pregatita sa iti ceri drepturile si discuta clar aceste aspecte din timp, pentru ca dupa nastere s-ar putea sa fi prea bulversata pentru a mai contracara practicile daunatoarea unui start bun in alaptare.

Urmareste filmulete cu tehnica atasarii corecte acest lucru este foarte important pentru evitarea ragadelor de la inceput, ragade care pot fi atat de dureroase incat descurajeaza mamele sa continue alaptarea! Cunoscand indiciile unei atasari corecte si ale suptului eficient vei evita neplacerile care iti pot pune mari piedici.

Discuta cu sotul tau pe tema asta: este foarte important sa fii sprijinita in decizia de a alapta sau macar sa nu “ti se puna bete in roate”. 

Citeste mai departe despre alaptare!