Cum functioneaza imunostimulatoarele?

In mare si foarte pe scurt, imunostimulatoarele stimuleaza imunitatea copilului. Asta inseamna ca ele accelereaza si intensifica actiunea mecanismelor de aparare ale organismului, in asa fel incat ele sa actioneze, teoretic, mai prompt si mai eficient cand in organism patrunde un microb.

Care sunt avantajele folosirii imunostimulatoarelor?

Rezultatele pe care parintii se asteapta sa le obtina in urma folosirii produselor de acest gen sunt legate de rezistenta la boli a copiilor lor. Imunostimulatoarele adevarate, cele care actioneaza strict pe sistemul imunitar, nu sunt insa recomandabile decat in situatii extreme, si nici un medic nu i le va recomanda unui copil sanatos, care pur si simplu face infectii respiratorii frecvente.

Imunostimulatoarele de uz pediatric sunt in general amestecuri de vitamine, extracte de diferite plante si produse naturale cu efect antiseptic si antibacterian dovedit, cum sunt mierea sau propolisul. Vitamina C este un alt compus esential al acestora. Ele practic pregatesc organismul, il mentin puternic si energic, gata sa reactioneze cat de bine se pricepe in momentul aparitiei unei infectii.

Care sunt dezavantajele folosirii imunostimulatoarelor?

Cea mai frecventa plangere a parintilor este ca desi i-au administrat copilului nu stiu cate siropele, prafulete si pastilute, nu se vede nici un efect. Copilul continua sa raceasca des, sa lipseasca mult de la gradinita, sa faca tratamente peste tratamente.

Acesta este, din punctul nostru de vedere, cazul fericit. Pur si simplu sistemul imunitar al celui mic are nevoie sa se antreneze, ca sa stie pe viitor sa faca fata agresiunilor. Asa este normal, si vei observa ca, pe masura ce creste, copilul se va imbolnavi din ce in ce mai rar si va face forme tot mai usoare de boala.

Cercetatorii sustin insa ca exista o legatura intre folosirea frecventa si, sa recunoastem, haotica a imunostimulatoarelor si declansarea tarzie, in viata de adult, a diverse boli autoimune.

Ceea ce sustin ei este, pe scurt, ca sistemul imunitar, bombardat periodic cu „energizante”, ajunge sa reactioneze violent si pripit, incepand sa considere ca „straine: si „agresoare” celulele propriului organism. Prin urmare, ei recomanda prudenta in administrarea acestui tip de produse, mai ales ca unele dintre ele fiind „naturiste”, sunt insuficient testate.