Multe mamici observa ca nou-nascutii lor au o oarecare asimetrie in ceea ce priveste forma capului. Acest lucru este cu atat mai evident daca nou-nascutul are par putin, scurt sau blond.

Exista insa motive bine intemeiate pentru care capusorul bebelusului are o alta forma decat cea perfect rotunda.

Ce forma are capul la nou-nascut?

Tine cont de faptul ca bebelusul tau a stat inghesuit intr-un saculet in care cu greu se putea misca, timp de 9 luni. Capul sau, urias de mare raportat la dimensiunea corpului, fost supus la diverse forte si presiuni, mai ales in ultimele luni de sarcina si mai ales daca bebelusul s-a intors, dupa cum e de asteptat, in pozitia cu capul in jos, pregatindu-se pentru nastere.

Atunci cand bebelusul s-a nascut natural si a trecut prin canalul vaginal, capul bebelusului a fost obligat sa se „strecoare” prin spatiul ingust dintre oasele bazinului.

De aceea, copiii nascuti natural au in primele saptamani de viata capul usor tuguiat, amintind de bine cunoscutul si indragitul Oblio.

Aceasta forma alungita a capului poate aparea si la bebelusii nascuti prin cezariana, daca ei au petrecut suficient de mult timp intorsi.

Forma capului la bebelusi se mai schimba dupa nastere?

Desigur. La sfarsitul primelor saptamani de viata vei observa ca forma capului bebelusului a devenit mai degraba rotunda decat tuguiata.

De ce se modifica forma capului la sugari?

Explicatia este una cat se poate de simpla. Oasele craniului sunt inca moi si nu sunt complet sudate intre ele, tocmai pentru a permite trecerea bebelusului prin canalul nasterii.

Bebelusul are 2 fontanele la nastere, dar nici celelalte oase care alcatuiesc cutia craniana nu sunt perfect sudate. In plus, ele sunt foarte elastice.

Ii putem ajuta pe bebelusi sa dezvolte un cap rotund si frumos?

Ei bine, masajul facut pe pielea capului este deosebit de placut si se pare ca are efecte benefice asupra circulatiei sangelui din zona.

Asadar, sfatul bunicelor de a masa capul bebelusilor „ca sa devina rotund” nu este total lipsit de suport. Este greu insa de spus daca masajul facut cateva minute pe zi, dupa baie, influenteaza cu adevarat forma capului copilului.