Inainte de nastere, uneori pe toata durata sarcinii, mamele isi pregatesc liste si cumpara tot ce isi imagineaza ca va necesita nou-nascutul la momentul venirii sale pe lume. Insa principalele lucruri de care are nevoie un bebelus atat de mic nu sunt de natura materiala si nu pot fi cumparate ci daruite din suflet.

Desigur ca lucrurile materiale nu sunt de neglijat si copilul are nevoie de haine, scutece si alte accesorii dar primordiale pentru bunastarea lui sunt cu totul altele.

Pentru a fi cu adevarat pregatita de nastere trebuie sa stii cum se vor schimba prioritatile tale si mai ales care sunt nevoile primordiale ale unui nou-nascut.

Dupa nastere – nevoile bebelusului ai ale mamei

Afectiunea: un nou-nascut are nevoie stringenta de apropierea mamei, de caldura pielii sale. Desi ar trebui sa fie clar acest lucru, instinctul mamei este de multe ori perturbat de mesaje precum “nu-l tine mult in brate, se va invata asa, nu-l lua in brate cand plange, lasa-l sa faca plamani, lasa-l singur in patut si in camera sa se obisnuiasca”.

Nu va lasati influentate de asemenea barbarii, un nou-nascut nu se poate dezvolta armonios fara apropiere fizica, sunt dovezi care arata ca lipsa atingerii poate duce la imbolnaviri grave si chiar la moartalitate infantila!

Cu cat copilului ii sunt aratate inca de la inceput mai multa dragoste, tandrete, sprijin emotional, cu atat creierul sau se va dezvolta mai bine si intreaga sa devenire, fizica si spirituala, va fi mai armonioasa.

Faptul ca-i oferi toata afectiunea posibila si nu te sfiesti sa-l tii in brate, sa-l “giugiulesti”, sa-i zambesti, sa-i raspunzi prompt nevoilor ii vor oferi copilului cel mai bun start in viata, o baza sigura pe care sa-si construiasca relatii sanatoase cu lumea. Fiind alaturi de el cand are nevoie, consolandu-l cand plange, hranindu-l la cerere nu inseamna ca “il rasfeti” ci ca va construiti impreuna o puternica legatura emotionala.

Hrana: desigur ca hrana se numara printre nevoile primare ale nou-nascutului si este foarte importanta. Precum stii, laptele matern este alimentul ideal pentru un bebelus iar alaptarea este mai mult decat hrana, inseamna si anticorpi si o puternica legatura mama-copil.

Alaptarea are nenumarate beneficii despre care cu siguranta ai aflat din sectiunea “Alaptarea” din Clubul Bebelusilor, deci este foarte important sa reusesti in acest demers. Insa si daca alaptarea esueaza ii poti oferi copilului o hrana adecvata si anume formula de lapte.

Pana la 6 luni  copilul nu are nevoie decat de lapte matern sau formula speciala, nu este nevoie sa suplimentezi nici cu sucuri, nici cu ceaiuri, nici cu orice alt aliment.

Somnul: somnul este important pentru dezvoltarea nou-nascutului dar are propriile sale “reguli”. Nu incercati sa comparati somnul bebelusului cu cel al adultului caci nu are nici o relevanta.

Bebelusul are nevoie de somn pentru a se dezvolta dar in primele luni el doarme in reprize scurte si necesita sa fie hranit des, uneori chiar si la o ora. In perioada puseelor de crestere bebelusul se poate trezi de nenumarate ori pe noapte si este important sa veniti in intampinarea nevoilor lui, chiar daca pare sau chiar este obositor.

Pentru a va usura “munca” si pentru ca bebelusul sa beneficieze de apropierea mamei si in timpul somnului este indicat sa se practice co-sleepingul, dormitul cu copilul in aceeasi incapere sau chiar in acelasi pat daca mamei si bebelusului le este mai bine asa.