Sa vedem o imagine realista a cum arata un nou-nascut in primele minute/ore/zile dupa nastere:

Aspectul general: putin nou-nascuti sunt robusti, solizi, majoritatea au la inceput un aspect fragil, un corp micut in raport cu capul care pare disproportionat de mare, nu prea au gat, picioarele par scurte iar toracele mare.

Majoritatea bebelusilor au o fata “de boxer”, cu ochii stransi si umflati. Mainile si picioarele sunt mai degraba albastre decat roz si pot fi reci la atingere, acesta fiind un semn ca sistemul circulator nu este inca maturizat. Este ceva normal ce se va remedia de la sine in timp.

Pielea nou-nascutului: aspectul pielii depinde si de varsta sarcinii la nastere. Cei nascuti prematur au o piele fragila, stravezie, deseori acoperita cu un par des si fin numit “lanugo”, care va cadea in cateva saptamani. Prematurii sunt de asemenea acoperiti cu vernix, o substanta uleioasa care ii protejeaza de lichidul amniotic. Urme de vernix se regasesc si la bebelusii nascuti la termen.

Majoritatea nou-nascutilor au in primele momente pielea albastruie sau gri, fapt ce uneori inseamna ca au nevoie de mai mult oxigen, dar de multe ori devine roz fara interventii. Unii bebelusi se nasc foarte “zbarciti”, au un aspect “sifonat”, ridat.

De asemenea petele rosii, semnele de nastere, micile depigmentari sau hemangioamele sunt destul de frecvente la nou-nascuti. Nu este iesit din comun nici ca bebelusii sa fie acoperiti de sange la nastere si rareori acest lucru reprezinta o problema.

Bebelusii nascuti dupa termen au in general o piele mai uscata, care se descuameaza, dar care isi va reveni in timp. Intre cea de-a treia si a cincea zi de viata multi copii fac icter, ceea ce le face pielea sa se coloreze in  galben. La majoritatea acest icter este fiziologic si va trece de la sine in cateva zile/saptamani.

Capul nou-nascutului: cum spuneam, este mare in raport cu corpul iar forma lui depinde de modul in care a venit pe lume. Bebelusii nascuti natural au capul alungit cateva zile ca rezultat al iesirii pe canalul nasterii.

Bebelusii nascuti prin cezariana au capul rotund inca de la inceput. Nu va speriati de cele doua zone moi de pe capul bebelusului: ele se numesc fontanele, ajuta capul sa se adapteze trecerii prin canalul nasterii si se vor inchide undeva intre 9 si 18 luni ale bebelusului.