In incercarea de a nu ii face rau fatului din nestiinta, de a aduce pe lume in conditiile cele mai bune un copil sanatos si de a ingriji corespunzator un nou-nascut, femeile uita de perioada lauziei, una foarte importanta pentru ele!

Ce este lauzia (lehuzia)?

Se vorbeste despre lauze (lehuze) atunci cand medicii se refera la femeia care a nascut cu mai putin de 40 de zile in urma.

Desi minimizata, lauzia are micile ei neplaceri si caracteristici, despre care insa nu se prea discuta, caci proaspata mamica este prea ocupata cu bebe si nu prea are nici timp, nici energie sa schimbe impresii cu prietenele sau cu alte mamici.

Exista insa cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii in legatura cu lauzia:

Multe femei care au nascut recent (lauze) declara ca au trecut prin atacuri de panica. Odata dusa euforia indusa de adrenalina si de hormonii implicati in nastere, mamica incepe sa realizeze uriasa responsabilitate pe care o are acum.

Si tocmai cand isi da seama de toate astea, este externata din maternitate si trimisa acasa, sa se bucure de micuta ei comoara, cu nimic mai mult decat urarea plina de zambet „Crestere usoara!”.

Luand in calcul situatia absolut noua, stresul prin care tocmai a trecut si lipsa de odihna, toate adaugate la furtuna hormonala brusca, este usor de inteles de ce multe proaspete mamici intra in panica.

Oricum ai nascut, „urmele” se mentin si in lauzie. Fie ca ai nascut prin cezariana, fie ca ai nascut natural si ai avut parte de epiziotomie, cele 40 de zile de lauzie sunt de obicei insotite de un anume grad de disconfort.

Desi ai nascut, corpul tau este departe de ce era inainte de sarcina. Va mai dura luni bune pana sa revii la talia de dinainte!

Eliminarea lohiilor poate fi cu totul altfel decat te asteptai. Uneori ele se elimina in mult mai scurt timp, alteori sangerarea se poate opri doar pentru a reincepe dupa cateva zile. Asta iti poate creea o stare de disconfort si de nervozitate, caci nu stii niciodata la ce sa te astepti. O discutie cu medicul tau ar trebui insa sa iti lamureasca care sunt situatiile in care ar trebui sa te alarmezi si care tin de particularitatile corpului tau.