Care sunt situatii in care mama trebuie sa intrerupa alaptarea?

Uneori mama crede ca trebuie sa intrerupa alaptarea dar de fapt nu este nevoie. Iata care sunt aceste situatii:

Urmarea de catre mama a unui tratament medicamentos: in majoritatea cazurilor exista tratamente compatibile cu alaptarea, sunt rare cazurile in care anumite medicamente presupun interdictia de a alapta. Consultati un site specializat in medicamente sau un consultant in alaptare pentru a vedea daca exista sau nu riscuri in administrarea unui tratament in timpul alaptarii.

Cand mama este bolnava (are febra, diaree, varicela). In aceste cazuri nu se impune intreruperea alaptarii, dimpotriva, se recomanda continuarea ei deoarece mama este in acele momente o “fabrica de anticorpi” iar bebelusul va avea doar de beneficiat fiind alaptat.

Cand mama a suferit o anestezie pentru o extractie dentara: exista anestezice compatibile cu alaptarea, interesati-va la un stomatolog informat pe aceasta tema.

Cand copilul este bolnav: multe mame considera ca daca, spre exemplu, bebelusul are diaree sau varsaturi trebuie sa intrerupa alaptarea, pentru a nu il “strica mai rau la stomac”. Dimpotriva, laptele matern este cel mai potrivit aliment in aceste situatii, avand efect vindecator si hidratant.

In alte situatii intreruperea alaptarii survine deoarece mama isi doreste sa participe la un eveniment fara sugar sau este nevoita sa lipseasca pentru cateva zile de langa copil, poate chiar intervine o spitalizare neasteptata. Iata la ce va puteti astepta:

Bebelusul poate refuza laptele praf/ biberonul. Daca bebelusul este foarte mic si nediversificat aceasta poate fi o mare problema. Daca vreti sa lasati lapte muls asigurati-va dinainte ca accepta biberonul sau mai bine lasati indicatii sa fie hranit cu lingurita. Daca lipsiti noaptea bebelusul ar putea refuza sa adoarma sau se va trezi des plangand neconsolat.

Evitati angorjarea. In cazul unei intreruperi bruste mai ales inainte ca lactatia sa fie stabilizata sanii mamei se vor angorja, vor devein durerosi. In zilele in care lipsiti aveti grija sa detensionati sanii, sa va mulgeti atat pentru a mentine secretia lactate cat si pentru a evita mastita.

Este posibil ca bebe sa refuze ulterior sanul. Daca lipsiti prea mult copilul si-ar putea pierde reflexul de supt sau interesul pentru san datorita utilizarii biberonului ceea ce va duce la o intarcare precoce si nedorita sau va duce la “lupte grele” pentru mama pentru a relua alaptarea.

In orice caz, daca intrerupeti temporar alaptarea trebuie sa stiti ca reluarea se poate face fara probleme si sa respingeti mituri de genul:

Nu e bine sa intorci copilul la san! Acesta este doar “folclor”, superstitie fara fundament stiintific, desigur, care sustin ca astfel copilul va deochia, va fi deochiat sau va deveni strigoi. Sunt niste ineptii care ar trebui sa ne faca sa radem dar care, din pacate, inca prind la unele mame, in ciuda secolului in care ne aflam!

Nu mai e bun laptele. Unele persoane “binevoitoare”, in special soacre, sustin ca daca alaptarea a fost interupta, laptele “s-a stricat” intre timp. Nimic mai fals, bine-nteles. Mai ales ca dupa 3-4 luni cand se stabilizeaza lactatia laptele se produce la cerere, cand suge copilul, nu sta “stocat” in sani ca in niste cutii de lapte cu termen de expirare.