Inainte de declansarea travaliului adevarat, este posibil sa experimentezi ceea ce medicii numesc travaliu fals. Este vorba despre contractii uterine de tip Braxton Hicks, care practic antreneaza uterul pentru marele eveniment care se apropie.

Cum se simt contractiile Braxton Hicks?

Cand se refera la ele, gravidele le descriu ca pe perioade in care burtica li se intareste, pentru ca apoi sa se relaxeze la loc. Aceste contractii nu sunt dureroase, apar neregulat, nu cresc in intensitate sau frecventa si in general dispar daca iti schimbi pozitia sau daca pur si simplu te odihnesti putin.

Cum se simt contractiile adevarate?

Ei bine, aici lucrurile sunt ceva mai complicate, pentru ca femeile le descriu diferit  in functie de perceptia fiecareia si de toleranta la durere. Un lucru este insa sigur: contractiile adevarate cauzeaza un disconfort temporar sau macar o durere lombara surda. Pe perioada fiecarei contractii, gravida are de asemenea o senzatie de presiune in planseul pelvin.

Cum faci diferenta intre travaliul fals si cel adevarat?

Exista cateva criterii pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a navali pe usa afara, cu bagajul pentru maternitate in brate.

In primul rand, trebuie sa cronometrezi contractiile. In cazul travaliului fals, contractiile apar la intervale de timp neregulate si nu au tendinta de a deveni din ce in ce mai frecvente. Pe de alta parte, in travaliul adevarat, contractiile dureaza intre jumatate de minut si un minut si jumatate si devin din ce in ce mai frecvente pe masura ce timpul trece.

Schimba pozitia. In al doilea rand, o metoda buna de a deosebi cele doua tipuri de travaliu este si extrem de simpla: incearca sa iti schimbi pozitia. Intinde-te putin, sau intoarce-te de pe o parte pe alta. Ridica-te si fa cativa pasi sau aseaza-te pe un fotoliu comod. Aceste schimbari ar trebui sa opreasca contractiile unui travaliu fals, in timp ce nu vor ameliora deloc contractiile travaliului eficient.

Eliminarea dopului gelatinos nu este neaparat un indiciu ca a debutat travaliul adevarat. Mai degraba este un indicator al pretravaliului, un semn ca organismul se pregateste pentru marele eveniment.

Dupa cum stie insa orice medic, intre aparitia dopului gelatinos si nasterea propriu zisa pot la fel de bine sa treaca cateva ore sau mai bine de o saptamana! Pe de alta parte, daca ti se rup membranele, devine evident ca lucrurile sunt serioase si ca intalnirea cu bebelusul se apropie.

Travaliul fals - Cum stiu ca a sosit momentul sa imi anunt medicul?

In primul rand, ar trebui sa discuti despre asta cu medicul care iti monitorizeaza sarcina. El iti va spune daca raspunde la telefoane primite in afara programului de lucru, daca este mereu disponibil sa se prezinte la maternitate daca ti s-a declansat travaliul sau daca iti va recomanda un coleg care sa te asiste.

De asemenea, majoritatea medicilor iti vor da indicatii legate de momentul in care este cazul sa te deplasezi la spital, aceste indicatii diferind mult in functie de distanta la care se afla spitalul, politicile spitalului, daca esti sau nu la prima nastere si asa mai departe.

In principiu, trebuie sa iti contactezi medicul cat mai repede daca sangerezi, daca ti s-au rupt membranele, daca ai avut contractii intense si regulate la interval de 5 minute in ultima ora sau daca contractiile sunt atat de puternice incat simti ca nu le faci fata.

Medicul insa stie ca de obicei prima nastere dureaza mai mult, in timp ce a doua se poate produce neasteptat (pentru tine) de repede, astfel incat iti va da indicatii precise cum sa actionezi. 

Tu ai avut parte de alarme false? Le-ai „dezamorsat” acasa, sau ai preferat sa fii consultata ca sa te asiguri daca a venit sau nu...momentul nasterii?