Scaderea nivelului de lichid amniotic in sarcina mai este denumita si oligohidroamnios. Exista cauze clare care o determina, care pot fi sau nu tratate, si exista indicatii medicale clare in cazul aparitiei problemelor. 

De ce este important lichidul amniotic in sarcina?

Lichidul amniotic ii ofera bebelusului un mediu sigur in care sa se dezvolte. Il protejeaza mecanic. Permite dezvoltarea normala a membrelor. Contribuie la dezvoltarea, maturizarea si functionarea sistemului digestiv, a aparatului urinar si a plamanilor.

Daca in prima parte a sarcinii el este produs de catre organismul matern, incepand cu saptamana 20 de sarcina bebelusul contribuie substantial la formarea lichidului amniotic prin intermediul urinei pe care o elimina.

Cum se diagnosticheaza oligohidroamniosul - nivel scazut de lichid amniotic?

Exista mai multe metode pe care le folosesc medicii pentru a masura cantitatea de lichid amniotic. Cel mai adesea ea este evaluata in al treilea trimestru de sarcina. Medicul va formula diagnosticul de oligohidroamnios daca in uterul tau exista o cantitate mai mica de 500ml de lichid amniotic la o varsta de sarcina de 32-36 de saptamani.

Care sunt cauzele scaderii cantitatii de lichid amniotic?

Cea mai frecventa cauza este reprezentata de anomalii ale bebelusului. Este vorba de anomalii la nivelul aparatului urinar, care determina o productie scazuta de urina si, in consecinta, o cantitate mica de lichid amniotic.

O a doua cauza poate fi reprezentata de probleme la nivelul placentei. Daca placenta nu ii asigura bebelusului necesarul de nutrienti, bebelusul nu va mai contribui la producerea de lichid amniotic.

O alta cauza a scaderii cantitatii de lichid amniotic in sarcina poate fi fisurarea membranelor. In acest caz, chiar daca lichidul amniotic este produs in cantitate normala, el se pierde incet incet.

Sarcinile trecute de termen sunt de obicei caracterizate de nivelusri scazute de lichid amniotic, rezultat al functionarii deficitare a placentei.

Exista si complicatii materne care pot determina scaderea cantitatii de lichid amniotic. Printre ele se numara deshidratarea, hipertensiunea, preclampsia si eclampsia sau diabetul.