Primele 12 saptamani de sarcina sunt o perioada de importanta majora in dezvoltarea bebelusului. Nici schimbarile prin care treci tu, ca viitoare mamica, nu sunt deloc de ignorat!

Unele femei pur si simplu stiu imediat ce au ramas insarcinate, atunci cand nici un test de sarcina nu este destul de sensibil incat sa ii confirme asta.

Totusi, multe femei nu realizeaza ca sunt gravide decat in saptamanile 4 sau 5 de sarcina, odata cu intarzierea menstruatiei. Acesta este motivul pentru care femeile sunt incurajate sa isi planifice sarcinile.

Importanta primelor 12 saptamani de sarcina pentru tine

Desi in aceasta perioada poti tine ascunsa vestea sarcinii, caci aparent nu se observa schimbari in ceea ce te priveste, realitatea e ca organismul tau trece acum prin schimbari majore.

Oboseala este caracteristica acestei perioade din viata ta. Este perfect normal sa te simti mereu obosita, avand in vedere ca organismul tau munceste suplimentar ca sa ajute la dezvoltarea viitorului bebelus.

Greturile, matinale sau pe durata intregii zile, sunt un alt simptom comun. Ele se datoreaza unei bruste schimbari a balantei hormonale cu care organismul tau era obisnuit.

Urinarile frecvente apar inca din primul trimestru de sarcina, chiar daca credeai ca uterul este prea mic ca sa influenteze si asta. Aveai partial dreptate, uterul inca are dimensiuni mici, dar drumurile dese la baie se datoreaza hormonilor de sarcina, progesteronul si hCG.

Nici sanii tai nu sunt scutiti de modificari. Ei devin foarte sensibili, se maresc in dimensiuni, iar uneori mameloanele isi schimba culoarea.

Importanta primelor 12 saptamani de sarcina pentru copilul tau

Desi la sfarsitul celor 12 saptamani viitorul bebelus inca mai incape in intregime pe ecranul micut al ecografului, aceasta este poate cea mai importanta perioada din dezvoltarea sa, caci in acest prim trimestru de sarcina au loc implantarea sarcinii si organogeneza.

Cu alte cuvinte,  ovulul fecundat trebuie sa reuseasca sa se implanteze in peretele uterin pregatit sa il primeasca. Tot in aceste prime 12 saptamani bebelusului i se formeaza toate partile corpului, pana la cea mai mica unghiuta din varful degetului mic de la picior.

Tot acum se formeaza si toate organele interne, si este esential ca nimic sa nu interfereze cu acest proces. In aceasta perioada fatul este deosebit de sensibil la toate substantele care pot ajunge la el prin circulatia materna, asadar, mami, trebuie sa fii foarte atenta la ceea ce bei, mananci, respiri sau aplici pe piele!

Importanta primului trimestru de sarcina pentru medicul tau

Chiar daca formularea poate fi putin amuzanta, este esential pentru sanatatea ta, a viitorului bebelus si a sarcinii tale, ca primul consult antenatal sa fie programat cat mai devreme si, pe cat posibil, sa fie facut de medicul care iti va urmari intreaga sarcina.

Este responsabilitatea ta sa alegi medicul care consideri ca are cele mai bune referinte si ca ti se potriveste cel mai bine ca stil de lucru. De asemenea, nu este niciodata prea tarziu sa te interesezi care este politica medicului tau in legatura cu nasterea, daca este dispus sa asiste nasteri naturale declansate in miez de noapte, daca iti poate recomanda pe altcineva care o va face, daca iti va raspunde la telefon in afara orelor de program si asa mai departe.

De la prima vizita prenatala medicul iti va recomanda sa faci o serie de analize importante pentru sanatatea ta si a fatului. El va urmari daca organismul tau se afla in perfecta stare de sanatate, daca ai probleme care pot afecta evolutia sarcinii, daca esti deja imunizata impotriva catorva boli pe care ar fi periculos sa le contactezi in sarcina.

Tot in primul trimestru de sarcina, medicul iti va recomanda sa faci dublul test. Este important pentru medicul obstetrician sa aiba date cat mai complete despre tine, pentru a putea actiona in consecinta.